Kęstutis Kasparavičius „Maasikapäev: lühijutud“

„Maasikapäev“ on auhinnatud ja armastatud Leedu lastekirjaniku ja illustraatori K. Kasparavičiuse kolmas eesti keelde tõlgitud lasteraamat. Ta on kolmel korral (2008, 2009, 2018) valitud Leedu aasta raamatu lasteraamatute kategoorias parimaks (Sirp, 16.02.2018 lk 8), samuti pälvinud mitmeid rahvusvahelisi tunnustusi illustratsioonide eest (Wikipedia).

Jutukesi on raamatus kokku paarkümmend ning raamatu pealkiri on laenatudki ühelt loolt.

Tegelased on nii inimesed kui loomakesed, kuid mõnes jutus ka nt pähklid või hambad. Nad satuvad alatasa täbaratesse, koomilistesse ja võimatutessegi situatsioonidesse, mille lahendus on mõnikord üsna lihtne. Kas teadsite, miks impressionistideks kutsutud kunstnikud vahel olid õnnetud? Või seda, miks on väga-väga oluline koerale kohe alguses tema uut toidukaussi korralikult tutvustada? Või mismoodi õunaussid lahendavad kinnisvara küsimusi ja endale kodu valivad? Kuidas aga leida üles õige kodutee kui tunned ainult paremat suunda? Autor ei jäta hätta ühtegi oma tegelast, kõik nad (ja lugeja samuti) saavad jutu lõpus väärt nõu.

Jaburast ja lõbusast fantaasiast autoril küll puudu ei jää, samas kiirgub tema lugudest heatahtlikku huumorit kõige ja kõigi suhtes. K. Kasparavičiusel on terav silm tillukeste detailide osas – tegemist on ju kunstnikuga! Tundub nii, et loo „Juuksed“ illustratsioonidesse (lk 26-29) on ta pannud päris palju ka iseennast. Raamat sobib nii põnnidele ettelugemiseks, veidi suurematele ise lugemiseks, aga ka täiskasvanute jaoks on juttudes peidus oma iva.

K. Kasparavičiuse teostest on Tallinna Keskraamatukogus võimalus laenutada ja lugeda veel raamatut „Laisklejate maa“. Tema lasteraamatutest on varem, 2009. a ilmunud eesti keeles veel „Valge elevant: kaugete maade lood“, millest on saanud omamoodi haruldus, sest tegemist oli väikesetiraažilise tellimustööga, mis mõeldud jõulukingiks (Sirp, 16.02.2018 lk 8).

***
Ilmunud: Sinisukk, 2020
Illustreerinud: Kęstutis Kasparavičius
Tõlkinud: Ieva Marija Kuzminaite


Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga