Kertu Sillaste „Jeder macht Kunst auf seine Weise”

Saksa kirjastuse Kullerkupp Kinderbuch Verlag väljaantud tõlkeraamat põhineb eestikeelsel originaalteosel „Igaüks teeb isemoodi kunsti”, mille teksti autor, illustraator ja kujundaja on Kertu Sillaste. Algupärandi andis välja kirjastus Päike ja Pilv 2016. aastal. Saksa keelde on teose ümber pannud Carsten Wilms, kes on muu hulgas töötanud Saksamaa Liitvabariigi Suursaatkonna kultuuriatašeena Eestis ning vahendanud saksa keelde ka teiste eesti lastekirjanike (nt Leelo Tungla, Kätlin Vainola, Indrek Koffi) loomingut.

Raamat „Jeder macht Kunst auf seine Weise” on oma lihtsuses ja mõtteselguses geniaalne. Esmalt tutvustatakse põgusalt lapsi, keda ühendab asjaolu, et nende vanemad on kunstnikud. Järgnevad juba põhjalikumad episoodid täiskasvanutest, kes kõik on omal moel kunstirindel tegevad. Raamat avab maailma näiteks maalikunstniku, skulptori, fotograafi, tegevuskunstniku, illustraatori, installatsioonikunstniku ja kunstiajaloolase vaatevinklist. Ka lapsed teevad kunsti. Nagu lapsevanematel, on neilgi varuks kuhjaga julgeid ideid ja omapäraseid teostusi.

Raamatus on õnnestunud erinevaid kunstiliike tutvustada lühidalt ja tabavalt, nii täiskasvanu kui ka lapse pilgu läbi. Tegemist on lastekirjandusega, mis sisaldab omajagu teadmiskirjanduse elemente. Teksti saatvad illustratsioonid toetavad paremat arusaamist loetu mõttest.

Autori sõnul on ta raamatuga soovinud suurendada laste enesekindlust, omavastutust ja arendada laste loovust. Samas on see raamat väärt abimaterjal igaühele, kel valitseb eri kunstiliikide teemal peas mõningane segadus. Pärast raamatu lugemist on pilt selge.

Lisaks sobib raamat suurepäraselt ka saksa keele õppevaraks, eriti just algtaseme keeleõppijatele ja seda vanusest sõltumata, sest teos on ideelt ja teostuselt, sisult ja vormilt universaalne. Saksa emakeelega lastele sobib lugemiseks näiteks alates 5. eluaastast.

***
Ilmunud: Kullerkupp Kinderbuch Verlag, 2017
Illustreerinud: Kertu Sillaste

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER.


Kadi Eslon
võõrkeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga