Arndís Þórarinsdóttir „Surmasõlm“

Alfur on tavaline koolipoiss Islandi pealinnas Reykjavikis. Tal on toredad klassikaaslased, parim sõber Ragnar, ema, isa ja väike vend. Alfur käib sportvõimlemises ja tal on suur unistus sõita koos teiste trennikaaslastega Brasiiliasse.

Alfur armastab oma väikevenda Eiki ja kõik on hästi kuni tema kolmeaastaseks saamiseni. Siis tuleb vanematel Alfurile teatada, et Eik on autist. Noormees keeldub seda uskumast ja asub ise südikalt venda õpetama ja arendama. Ta on vihane kõigi peale, kes suhtuvad Eiki kui ebatavalisse poissi ja ta otsustab salaja abi otsida oma tädilt Harpalt, kes on oma eluga üsna keerulises olukorras. Nimelt oli tädi Harpa kunagi Islandi kuulsaim sprotvõimleja. Ühe ebaõnnestunud katse järel lõpetas ta aga oma karjääri ning peale seda katkesid ka sidemed perega. Mingil määral kaasab Alfur asjasse ka oma parima sõbra, kuid pettub temas. Loo arenedes juhtub üsna keerulisi ja murettekitavaid situatsioone, aga kõik leiab ühel või teisel moel oma lahenduse.

Raamat on lootusest, rasketest peresuhetest, inimlikkusest, armastusest, mõistmisest ja autismist. Kurva alatooni ja realismi kõrval on huumorit ja helgust.

Teos sobib nii vanematele kui ka noorematele lugejatele. Autor Arndís Þórarinsdóttir on Islandil tuntud laste- ja noortekirjanik.

***
Ilmunud: Hea Lugu, 2023
Illustreerinud: Lóa Hlín Hjálmtýsdóttir
Tõlkinud: Maarja Siiner

Arndís Þórarinsdóttir „Surmasõlm“ e-kataloogis ESTER

Siiri Alvela

Torupilli raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga