Tomasz Małkowski „Lugu poisist, kes näeb kätega“

Poola kirjaniku Tomasz Małkowski raamatu „Lugu poisist, kes näeb kätega“ peategelaseks on 5-aastane Kamil, kes on muidu igati tavaline krutskeid täis poisike, kui välja arvata asjaolu, et ta on pime. See väike fakt ei takista aga Kamili kuidagi oma elu elamast, vanemale õele Zuziale vingerpussi mängimast ega toredatesse seiklustesse sattumast. Erinevalt mõnede tema täiskasvanud lähedaste arusaamast, saab ta ise väga hästi hakkama ja leiab keerulistele olukordadele loovaid lahendusi.

Teos koosneb lühikestest jutukestest Kamili igapäevaelust: rattaga sõitma õppimisest, loomaaias ja muuseumis käimisest, restoranis sünnipäeva tähistamisest ja muudest tegevustest, millega iga 5-aastane poiss tegeleda võiks. Eks ole need tegevused Kamili jaoks veidi teistsugused, kui tema nägijatest eakaaslaste jaoks, aga tehtud saavad ikka kõik. Näiteks mängib Milek teiste poistega jalgpalli nii, et nood hõikavad kui tema poole palli löövad. Hiljem ostab isa talle palli, mille sees on kelluke, et Milek saaks hõlpsamini mängida.

Raamat on tore sissevaade pimedate maailma – lõbusate lugude kaudu saab lugejale selgeks, kuidas Kamili elu erineb, aga tihti ka vägagi sarnaneb nägevate laste omale. Jutud avavad heasüdamliku huumoriga äpardusi, mis ühel pimedal lapsel võivad juhtuda, ning annavad noorele lugejale võimaluse samastuda endast erineva lapsega. Kamil ise ei tunne endale kaasa ja on üks ütlemata ettevõtlik ning seiklusrikas väike poiss. Nii saab ka iga väike lugeja sellest raamatust kaasa võtta oskuse suhtuda endast erinevatesse inimestesse avatuse ja lugupidamisega.

***
Ilmunud: Helios Kirjastus, 2024
Illustreerinud: Joanna Rusinek
Tõlkinud: Hendrik Lindepuu

Tomasz Małkowski „Lugu poisist, kes näeb kätega“ e-kataloogis ESTER

Ingrid Tamm

Laagna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga