Holly Jackson „Hea tüdruku mõrvaraamat“

Milline raamat! See on esimene reaktsioon, kui raamatu sulgesin peale viimase lehekülje lugemist. Mõtteid ja emotsioone on palju, aga põhiline on see, et tegemist on suurepärase raamatuga. Lugu on kirjutatud veenvalt ja kordagi ei teki tunnet, et lugejat lollitatakse või tema eest midagi varjatakse. Koos tegelastega läheb ka lugeja pikale teekonnale, et selgitada välja tõde.

Peategelane Pip on 17-aastane tüdruk, kes on kooli uurimistöö teemaks valinud mõrvajuurdluse uurimise. Viis aastat tagasi tappis Sal oma tüdruksõbra Andie ning seejärel võttis ta endalt elu. Tüdruku keha ei leitud kunagi üles. Paljud lahendamata küsimused maeti viieks aastaks ja inimesed üritasid oma eludega edasi minna. Pip ei suutnud aga lahti lasta tundest, et midagi on selle loo juures valesti. Põhjaliku uurimistöö tegemisel satub ta aina uute tõendite otsa, mis keeravad nii tüdruku kui ka lugeja uute kahtlusaluste poole. Kas üks koolitüdruk võib jõuda tõe jälile, mida on nii hoolsasti aastaid peidetud? Ja kui tõeni jõutakse, kas vale paljastamine on väärt sellega kaasnevaid kannatusi.

Raamat koosneb nii intervjuudest, protokolli koostamistest, sõnumitest kui ka Pipa enda arutlustest. Mahuka raamatu kohta ei ole hetkekski tunnet, et infot oleks liiga palju. Autor on osanud osavalt korrata kahtlusaluste informatsiooni ja seetõttu on lugejal alati olemas sama info mis Pipal. Ometigi on Pipa nutikam ja mõned asjad jäävad lugejal tähelepanuta.

Lugemine on nauditav nii tegelaste kui ka loo sisu tõttu. Mõrva ja selle lahendamist on kujutatud realistlikult ning tegelased on mitmekülgsed ja huvitavad. Soovitan seda raamatut nii nooretele kui ka täiskasvanutele, kes soovivad põnevat krimilugu, mis ei alahinda lugejat. Lugeja olgu teadlik, et teemadena esinevad raamatus vähesel määral ka (seksuaal)vägivald, narkootikumid ja erineva jõupositsiooniga intiimsuhted.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2024
Tõlkinud: Johanna Taiger ja Jana Linnart

Holly Jackson „Hea tüdruku mõrvaraamat“ e-kataloogis ESTER

Holly Jackson „Hea tüdruku mõrvaraamat“ ingliskeelse e-raamatuna OverDrive’s

Ellika Eero

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga