Helena Koch „Kõhu mäss“

Uku on täiesti tavaline poiss, kes võtab heal meelel vastu kõik, mis elul pakkuda ja naudib seda täiel rinnal – vaatab telekat ja mängib arvutimänge, sööb kartulikrõpse, pitsat ja kommi, joob limonaadi ja taob sõpradega jalkat. Nii nagu kõik lapsed.

Pealtnäha on kõik hästi. Kuid Uku kehaosad näevad kurja vaeva, et seda koormat kanda. Silmad on väsinud ekraani vaatamisest, kõrvad liiga valjust muusikast, kõht koletusuurest rasvakogusest ja hambad lagunevad magusast joogist. Isegi südamel on omad mured. Lõpuks saab kõhul kannatamisest kõrini ja ta otsustab mässama hakata. Ta küsib nõu pealt kui kõige targemalt ja koos kutsutakse appi teisedki kehaosad. Juba nädala pärast on Uku söömisharjumused muutunud ja kehaosad tunnevad end palju paremini – kergem on olla ja energiat rohkem.

Nüüd tahavad ka silmad, kõrvad ja hambad oma olukorda paremaks muuta. Kõik kehaosad teevad koostööd ja tulevad teineteisele appi. See on väga oluline kõrva taha panna: ka päris elus on kõik kehaosad omavahel seotud ja kui teed ühele liiga, tunneb kogu keha end kehvasti. See raamat ei ole siiski terviseõpik, autor on tõed lahti seletanud humoorika nurga alt ja puhunud igale kehaosale eluvaimu sisse.

Omaette krutskeid täis maailm avaneb lisaks raamatu illustratsioonides: pildid haakuvad hästi tekstiga, aga pidevalt on autori mõtet ka täiendatud naljakate keeleliste vingerpussidega. Siin on lausa terve kunstnike pere pead tööle ja käed külge pannud: vanameister Priit Pärn, tema kaasa Olga ja nende poeg Märt Rudolf. Viimasele ei ole see sugugi esimene kord raamatuid illustreerida, tema panust märkab ka Aino Perviku „Nummipealt ja mujalt“, mis valiti konkursil „25 kauneimat Eesti raamatut 2018“ auhinnatute hulka.

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2020
Illustreerinud: Märt Rudolf Pärn, Olga Pärn, Priit Pärn

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga