Victoria Schwab „Kummituste linn“

On üks tüdruk Cassidy Blake, kelle jaoks paranormaalsed nähtused tähendavad igapäevast normaalsust alates sellest päevast, mil ta veoautoga kokkupõrke vältimiseks sõitis sillalt jõkke ja uppus. Peaaegu.

Viimasel hetkel tõmbas keegi ta siiski veest välja kaldale ja Cassidy sai võimaluse edasi elada. See keegi kummitab teda nüüd tollest päevast alates, olles ühtlasi ometi Cassidy parim ja ainus sõber. See keegi on kummituspoiss Jacob. Oma „uppumise“ päevast alates tajub, näeb ja kuuleb Cassidy kummitusi ning on võimeline sisenema nende maailma, mida ta nimetab „läbi Loori“ minekuks. Paraku peab ta seda saladuses hoidma, eriti vanemate eest.

Cassidy vanemad on nimelt samuti igapäevaselt seotud kummitustega: nad kirjutavad koos raamatuid maailma kummitusterohketest paikadest. Isa köögipool on ajaloolised faktid, ema osaks aga sinna juurde põnevate müütide ja lugude jutustamine. Cassidy ja tema vanemad toimetavad kumbki oma kummitustega teineteise asjadesse sekkumata kuni päevani, mil emale-isale pakutakse oma telesarja lepingut. Selle filmimiseks tuleb neil kogu perega reisida mööda maailma kõige kummitusterohkemaid linnu.

Esimene reis viib Šotimaale, pea 900-aastasesse Edinburgh’ linna, mis lausa kubiseb kummitustest. Seal on kiriku surnuaeda maetud koer, Heinaturul hukatute hinged, kurikuulsad laibanäppajad William Burke ja William Hare, vangistatud prantsuse sõdurisalk ja teised kindluse kummitused… Kõige ohtlikum aga on punase keebi ja mustade juustega naine, keda tuntakse nimega Kaaren Punases ja kes röövib laste hingi. Cassidyl on raske vältida Loori, mis lehvib igal pool tihedalt tema ümber ja peagi satub ta ohtlikesse olukordadesse. Tal tuleb päästa nii lõksu püütud Jacob kui omaenda elu ja hing. Abi saabub sealt, kust ei oleks osanud oodatagi, teisalt hoiatatakse Cassidyt Jacobi eest. Sest omad saladused ja tabuteemad on ka poisil.

Keda peaks Cassidy usaldama?

Põnevaks teeb „Kummituste linna“ lugemise selle ajalooline taust – raamatus kirjeldatud paigad ja legendid on päriselt olemas. Lisatud on ka peamiste tegevuspaikade kaart, seega saab lugeja minna uitama Edinburgh’(kasvõi kohe, Google Mapsi tänavavaate vahendusel) ja sukelduda koos tegelastega ülepea sündmustesse.

Raamatule on ilmunud juba ka järg „Tunnel of Bones“ („Luude tunnel“) Cassidy ja Jacobi uutest seiklustest järgmises kummitusliku ajalooga linnas Pariisis, mida saab lugeda nii ingliskeelse raamatu kui e-raamatuna OverDrives.

***
Ilmunud: Rahva Raamat, 2020
Tõlkinud: Marge Paal

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga