György Dragoman „Tuleriit“

Loo peategelane on 13-aastane tüdruk Emma, kes peale vanemate traagilist surma satub internaatkooli. Olles ilma jäänud vanematest, kodust ning suuremast osast isiklikest asjadest, tunneb ta end maailmas täiesti üksi jäänuna. Ühel päeva aga tuleb kooli vana naine, kes ütleb, et on tema vanaema. Emma lahkub koolist, et asuda elama koos vanaemaga linnas, mis, nagu muu maailmgi, on toibumas diktatuuriajastust, mil hirm valitses enamuse inimeste üle.

Lugeja paisatakse noore tüdruku leina ning vana naise mälestustesse. Linnaelanikud ei usalda neid, mõned isegi ei salli. Emma peab hakkama saama uues koolis ning tasapisi hakkab vanaema talle avaldama oma traagilist minevikku, kuhu mahub nii sügavat sõprust kui ka suurt kurbust. Emma vanaema pole tavaline naine, nende kodus on liikvel surnud vanaisa vaim ning tasapisi õpetab ta noorele neiule ka justkui nõiakunsti saladusi.

Teos koosneb elavatest ning kaasakiskuvatest holokausti ajastu ja diktatuurijärgse ühiskonna kirjeldustest. Lisaks peategelasele saab raamatus tähelepanu ka Emma vanaema oma mineviku meenutuste kaudu. “Tuleriida” suurimaks tugevuseks ongi kirjeldused, mis tekitavad tugevaid emotsioone ning ka põnevust. Raamatu eesmärk pole olla otseselt ajalooline romaan, näiteks puudub konkreetne tegevuspaik ja -aeg, vaid pakkuda lugejatele mõtlemisainet. Omapärane noorteromaan, millesarnast kergelt ei leia.

***
Ilmunud: Draakon & Kuu 2020
Tõlkinud: Leelo Jõulu

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Maria-Kristiina Pert
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga