Jaanus Vaiksoo „King nr 40 : Salujärve linask“

„King nr 39“ sündmuste järgselt on sügisest saanud kevad ja lastel terendab silme ees suvevaheaeg. Viiendat klassi lõpetava Paul Viienda ja Minna sõprus veidrikust kingamehe Hugo ja Nõmme kingapoe imeilusa müüja Katjaga on ületalve jätkunud. Ühtäkki saab Paul Hugolt sõnumi ettepanekuga minna koos kanuumatkale. Vanematelt luba saadud, asutakse nädalavahetuse saabudes teele. Ja kujutage ette – kohe esimese õhtu laagriplatsil järve ääres ristub neliku tee kahtlaste tüüpidega, kes ilmselgelt on tulnud sinna röövpüügi plaanidega. Kohe seejärel ilmuvad välja looduskaitseinspektorid. Enam-vähem suuremate viperusteta – kuidas keegi – jõutakse sel korral siiski matka sihtpunkti.

Paulile ent ei anna mõte röövpüüdjatest rahu. Koos Minna ja pinginaaber Atsiga minnakse uuesti Salujärve äärde telkima ja õngitsema (või pigem luurele)… ja põrgatakse jälle kokku eelmisel korral nähtud kahtlaste tüüpidega. Lugu läheb juba ohtlikuks, kahtlusaluseid tekib muudkui juurde, aga järv kutsub neid tagasi veel kolmandatki korda.

„King nr 39“ järjeloos jätkub suviseid seiklusi nii looduses kui linnas, seal on põnevust ja salapära, sest lapsed asuvad taas uurima kahtlaste tegelaste salaplaane. Nalja saab ka, erakuna üles kasvanud ja elukogenematul Hugol äpardustest juba puudu ei tule. Minna koer Valter, kelle omanikuks ta sai eelmise raamatu lõpus, põhjustab omajagu sekeldusi ja vahelduseks näitabki kirjanik lugejale maailma ka koerakutsika muretute silmade läbi. Raamatu lõpuks saavad kõik segaduste sõlmed lahti harutatud, kuid midagi jääb siiski ka saladuseloori taha peitu.

Jaanus Vaiksoo on ladus jutustaja, lugedes hakkab sündmustik lausa iseenesest filmina silme ees jooksma, tekib kange isu telkimise ja lõkkel küpsetatud kala järele (ilma kurikaelteta mõistagi). Nagu eelmiseski raamatus, saadavad lugu Katrin Kaevu illustratsioonid. Unenäoliselt hajuvad ja samas peene joonega realistlikud, tõmbavad need vaataja endaga kaasa niisamuti nagu lugugi selles raamatus.

***
Ilmunud: Ärkel, 2020
Illustreerinud: Katrin Kaev

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga