Jana Maasik “Enne lõppu”

Keskkooli abituriendi Katrina kaudu räägitakse lugu kooli lõpetamisele eelnevast pingest ning meenutatakse põhikooliaegseid sündmusi. Katrina on noor neiu, kes peab valima õige ja vale, sõpruse ning üksinduse, populaarsuse ning endaks jäämise vahel. Olukorda ei tee kergemaks ka hea sõbranna lahkumine Saksamaale ning vanemate tähelepanu ja mure tema endassetõmbunud oleku pärast.

Katrina mõtiskleb palju oma klassikaaslaste ning selle üle, kui palju inimesed aastate jooksul muutunud on või ei ole. Koolis aastate jooksul toimunud sündmusi meenutades üritab Katrina mõista, kus on tema enda koht ning kes vastutab teiste kannatuste eest. Õpilased valmistuvad eksamiteks ning ootavad põnevusega kooli lõpetamist, kuid mineviku sündmused ning nende all kannatajad tuletavad end taas meelde. Pärast lõpupeol juhtunut mõistab Katrina, et keegi peab pikka viha ning ta aimab, kellega võib tegemist olla…

Üks põhiteemadest selles raamatus on koolikiusamine, selle põhjused ning kahjuks ka hukatuslikud tagajärjed. Autori luubi all on teisigi noorte elus olulisi teemasid, nt erinevad sõprussuhted ja kuidas need võivad ühe juhusliku sündmuse tagajärjel kardinaalselt muutuda; kodune materiaalne ebavõrdsus ja kuidas see suhteid eakaaslastega mõjutab.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2020

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Mari-Liis Mägi
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga