Laura Ertimo „Vesi: raamat maailma tähtsaimast ainest“

Sellest raamatust saab teadmisi vee kohta. Vesi on aine, mis on meile nii endastmõistetav ja igapäevane, et vaevalt mõtleme sellele, kui tähis roll on tal planeedil Maa. Lugeja saab teada, millest vesi koosneb, kuidas vesi oma erinevates olekutes maailmas ringleb. Autor räägib ka vee elustikust, nt Krakeniks kutsutud hiidkalmaarist ja meriteost, kes kasvatab endale koja lubiaine asemel hoopis rauast, aga ka süvamerekorallidest, keda maailmamere pinnakihtide soojenemise asemel ohustab hoopis miski muu ja mõistatuslikust polaarhaist, kelle eluiga võib küündida üle 400 aasta.

Faktide vahele on põimitud eri rahvaste legende veest. Teksti täiendavad osalt koomiksistiilis illustratsioonid, mille superkangelased Vesineitsi ja Olekute Printsess võitlevad mõlemad loodusseaduste järgi: üks elusloodust ja vett iga hinnaga kaitstes, teine aga suunab oma energia tasakaalu säilitamisele.

Illustratsioonid selles raamatus on üleni ja ainult sini-valged. Võiks lausa öelda, et selles raamatus ongi üksainus illustratsioon, mis ulatub läbi terve raamatu. Nimelt jookseb lehelt lehele, pildilt pildile valge niit või pael, mis seob kõik kokku justkui üheks lõputult jätkuvaks illustratsiooniks. Samamoodi nagu kogu vesi maailmas liigub ühest olekust teise ja ringleb pidevalt, olles kogu aeg üks ja seesama. Valge pael katkeb vaid kahes kohas – kas leiad need leheküljed üles? Aeg-ajalt sulandub see pael aga illustratsiooniks eneseks, olles jõgi või taime juureniidike…

Satu Kontinen on Soome disainer, kelle kirg on teha kõik kauniks, iseäranis raamatud. Laura Ertimo on aga Soome geograaf ja teaduskirjanik, kes viimasel ajal pühendub just lastele teadusraamatute kirjutamisele. Tema raamatute teemad on seotud ikka meie Maaga ja ta selgitab, kuidas kõik on omavahel seoses. Eesti keeles on L. Ertimolt ilmunud „Kus sa oled?” ja „Imelik ilm. : Miks kliima muutub?” (mõlemad Avita, 2020) ning „Öö : Raamat unest ja pimeduse saladustest” (Tammerraamat, 2021).

Muide, 22. märts on rahvusvaheline veepäev, mida ÜRO eestvedamisel tähistatakse alates 1993. aastast ja selle päevaga soovitakse ülemaailmselt pöörata tähelepanu vee puhtusele ja puhta vee varudele kogu meie planeedil.

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2021
Illustreerinud: Satu Kontinen
Tõlkinud: Kadri Jaanits

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga