Ray Bradbury “Halloweenipuu”

“Halloweenipuu” on ülimalt nauditav õudusžanri raamat, millega teki alla pugeda kui vihm krabistab vastu akent ja tuul lõõtsub õues. Esialgu võib see raamat tunduda lihtne ja lühike lugemine, aga reaalsus on midagi täiesti teist. “Halloweenipuud” on võimatu käest ära panna, kogu raamat tuleb läbida ühe hingetõmbega, sest see on nii põnev ja mitmekihiline. Gris Grimly illustratsioonid annavad jutustusele juurde fantastilised visuaalid, mis aitavad seikluse nautimisele kaasa.

Kõik algab Ameerikas. Ühes väikelinnas on kamp poisse, üksteist-kaksteist aastat vanad, kes seavad ennast kostüümidesse, sest algamas on parim tähtpäev – Halloween. Nad käivad ukselt uksele ja nõuavad: “Komm või pomm?” Kommi nad saavad ohtralt, aga midagi on valesti. Üks nende seast on puudu – Pipkin. Pipkin on kõige lahedam poiss üldse, parim sõber ja toredaim mängukaaslane. Ilma temata pole Halloweeni-kommidel õiget maiku ja nii lähevad sõbrad teda otsima.

Pipkini leidmine pole üldse nii lihtne, sest ta on tõelises hädas – deemoni poolt röövitud, võib olla isegi suremas. Selleks, et teda aidata, on vaja salapärase härra Moundshroudi abi, kes viib poisid rännakule läbi aja ja erinevate kultuuride, et nad mõistaks Halloweeni tõelist tähendust ja saaks päästa oma sõbra. Kuid kes on härra Moundshroud ja mis on tema abi hind?

Ray Bradbury suudab lühikese looga teha nalja, panna mõtlema ja kindlasti ka parajalt hirmutada. See lugu ilmus trükis esimest korda aastal 1972. Raamatu põhjal valmis 1993. a täispikk animatsioon, mille stsenaariumi eest võitis R. Bradbury Emmy auhinna. 2020. a anti teada, et Warner Brothers kavatseb teosest filmi teha – seega on, mida oodata pärast raamatu lugemist.

***
Ilmunud: Fantaasia, 2021
Illustreerinud: Gris Grimly
Tõlkinud: Tatjana Peetersoo

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Liine Toomse
Kännukuke raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga