Tove Jansson “Ohtlik jaanipäev”

Raamat kuulub muumilugude sarja ning originaalis ilmus see aastal 1954. Selles raamatus tabab Muumiorgu hiidlaine, mille põhjustab lähedal asuv vulkaan. Kogu muumimaja jääb vee alla ning perekond on sunnitud kodust lahkuma ja mujalt varju otsima. Nad leiavad ringihulpiva teatri, kus elutseb pisut pirtsakas lavarott Emma. Osad tegelased satuvad sekeldustesse, osad etendavad teatris näitemängu, mille on kirjutanud Muumipapa. Kõik lõpeb muidugi kenasti ja pere saab oma koju tagasi. Omal kohal on tegelaste ja eriti muumipere omavahelised suhted, erimeelsused ja nende lahendamine.

Raamat on väga sümpaatne ja tore, mõnus vaheldus eriti pärast raskemate teoste lugemist. Eriti vahva lugemine on see suvel, kuna lugu räägib suvisest, jaanipäeva-ajast. Jaanipäeva aegse veeuputuse lugu on varem eesti keeles ilmunud 1995. a kirjastuselt Tiritamm Elo Raukase tõlkes ja 2009. a muumilugude kogumikus „Muumitroll 2“ Elo Sova tõlkes ning pealkirjaga „Pöörane jaaniaeg“.

Tove Janssoni lihtne ja konkreetne, samas iga lausega nii palju ütlev väljenduslaad on äärmiselt nauditav ja jätab peale lugemist mõnusa tunde – muumiraamatud sobivad suurepäraselt mitte ainult lastele, vaid ka täiskasvanutele.

Muumiraamatute sarja soovitab ka Eesti Lastekirjanduse Keskus.

***
Ilmunud: Hea Lugu, 2020
Tõlkinud: Elo Sova

Leia raamat e-kataloogist ESTER: 1995 2009 2020


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga