Astrid Reinla “Pätu”

“Pätu” on vahva raamat, mida võib kindlasti pidada eesti lastekirjanduse klassikasse kuuluvaks. Raamatu peategelased on õde ja vend – Piia ja Kaur. Nende peres juhtub alatasa igasuguseid pahandusi, aga lapsed on kindlad, et mitte nemad ei ole neid pahandusi teinud, vaid hoopis üks tegelane nimega Pätu. Pätu on väga salapärane ja keegi ei ole teda kunagi näinud. Ainult pahanduste järgi saadakse aru, et ta on olemas. Piia ja Kaur üritavad mõistatada, missugune Pätu võiks välja näha, püüavad terve perega teda isegi joonistada, aga iga pereliikme ettekujutus Pätust on erinev.

Raamatus tuleb perel Pätuga ette igasuguseid seiklusi ja lõpuks ka üks väga suur pahandus. Nii suur, et terve pere otsustab Pätust lõplikult lahti saada. Kas aga Pätu tõesti läheb ära ja kui läheb, siis kas ilma temata ei hakka mitte lootusetult igav? “Pätu” on mõnusalt lihtne ja ladus lugemine algklassiealistele lastele, aga miks mitte ka koolieelikutele.

“Pätu” ilmus esmakordselt 1988. aastal Lea Malini illustratsioonidega. Hiljem on raamatut andnud välja 2000. a kirjastus Tänapäev Priit Rea kujunduses ja 2008. a kirjastus Avita Piret Raua piltidega. 1990. aastal loodi raamatu põhjal ka samanimeline lasteseriaal, mida saab vaadata Lasteekraani kodulehel.

***
Ilmunud: Avita, 2008
Illustreerija: Piret Raud

Leia raamat e-kataloogist ESTER: 1988 2000 2008


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga