Helena Koch „Kartuli kuningriik“

Kartuli kuningriigis on alamateks ehk raamatu peategelasteks tädi Tiia aias kasvavad köögiviljad: porgandid, sibulad, kapsad, peedid, kartulid, kõrvitsad ja paljud teised. Kõikide nende köögiviljade tõeline unistus ja au on saada kord söödud. Kuid peale selle, et jõuda salatisse või saada imeliseks roaks, on kõigil neil ka oma soovid ja unistused. Võõras ei ole neile rivaalitseminegi teemal, kes on parem, maitsvam ja ilusam.

Üksik kõrvits, kes kasvab aia kõige kaugemas nurgas asuvas kompostihunnikus, on õnnetu, sest kõik põnevad lood aias toimuvast jõuavad temani alati viimasena. Lillkapsa unistus on abielluda, olla sihvaka porgandi sarnaselt sale ja peedi värvi punane. Kurk ja tomat on suured sõbrad ja nende väike tüli laheneb kui nad saavad kokku salatis. Redis tahab kangesti reisida ja päris hullumeelsena tundub tema soov lennata. Temagi soov täitub kui tädi Tiia õuel vedeleva redise lõpuks kompostihunnikusse heidab. „Hurraa! Ma lendan!“ saab redis lõpuks oma unistuse täitumisel lennates kiljuda (lk 29).

Raamatus leidub ka inimlikke tarkuseteri, näiteks: usu oma unistustesse ja need saavad tõeks; mõtle suurelt ja jää iseendaks; loobu omavahelisest võistlemisest ja suhtu teistesse austusega.

Köögiviljade kuningas kartul, kes on väsinud suvisest jagelemistest köögiviljade vahel, läheb sügisel talvepuhkusele – sõidab keldrisse, et keskenduda oma perele ja mõlgutada omi mõtteid.

„Kartuli kuningriik“ on vahva ja humoorikas lugemine, mis sobib juba eelkooliealistele lastele ja vanematelegi.

***
Ilmunud: Koolibri, 2021
Illustreerinud: Anne Pikkov

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Rita Kaljuste
Väike-Õismäe raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga