Karsten Bernsing „Kuidas loomad mõtlevad ja tunnevad“

Raamatu eessõnas ütleb autor: „Ka loomad võivad mäletada oma minevikku ja sellest õppida, neil on sõbrad ja tunded nagu meilgi, nad oskavad armastada ja tülitseda. Kuid iga loomaliik on erinev oma erinevate oskustega“ (lk 8).

Raamatus tulevad vaatluse alla erinevad teemad: loomade sotsiaalsus (näitekst tunnevad koerad üksteist ära hääle järgi, delfiinid jälle kasutavad tuvastusvilet, mis on teadlaste arvates sarnane inimese nimega), tutvustatakse ka loomade eneseteadvust (kuidas näiteks gorillad, šimpansid, orangutanid, elevandid, delfiinid, sipelgad ja harakad tunnevad end peeglis ära). Autor tutvustab lugejale, kuidas loomadel on suthlemiseks oma keel: paljud loomad suhtlevad peale hääle ka kehaga, näiteks oskavad mesilased oma tantsuga teistele mesilastele täpselt öelda, kust leida toitu. Loomad oskavad mõelda (selle näiteks võib tuua mõõkvaalad ja delfiinid, kuna neil on tekkinud jahistrateegiad toidu hankimiseks, rongad näppavad aga meelsasti kavaldades teiste ronkade peidetud toiduvarusid) ja nende käitumist juhivad tunded (paljud linnud on truud terveks eluks ja elevandid oskavad väljendada leina). Raamatus leiavad veel kajastamist teemad: kultuur looduses, õiglus ja vägivald loomade seas, loomad kui suurepärased arhitektid.

Raamatu oluline osa on katsed ja neid soovitaksin teha koos sõprade või vanematega. Proovi näiteks kindlaks teha, kas tunned ära oma sõbrad kui nad räägivad moonutatud häälega. Võid lisaks narritada sõpru kübaramänguga, mängida memoriini ja mõõta oma tähelepanu. Kui sul on lemmikloom, saad jälgida, kuidas ta peegli ees käitub, aga võik ka kuulata linnulaulu ja püüda eristada ärritunud linnuhääli. Võid proovida haigutamise-katset ja veenduda ise, kas haigutamine on ikka nakkav. Need katsed on tõeliselt lõbusad!

See aimeraamat paljude põnevate lugudega loomade maailmast on mõeldud uudishimulikele tüdrukutele ja poistele. Raamatus on üle 100 huvitava foto ja lõbusad illustratsioonid.

***
Ilmunud: Pegasus, 2020
Illustreerinud: Nikolai Renger
Tõlkinud: Eha Kattai

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Rita Kaljuste
Väike-Õismäe raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga