Katarzyna Ryrych “Takjaväli”

Kusagil on üks linn, mille lääneosas on kõrgete korrusmajade kvartal, kus inimesed üksteist õieti ei tunnegi. Idas, teisel pool kesklinna punast roosiklumpi, jäätisekohvikut ja raamatupoodi asub aga vanemate ja väiksemate majadega linnaosa, selle servas omakorda kivimüüri varjus kõige vanem maja. Edasi tulevad juba aasad tiigi ja pillirooga, mida nimetatakse Takjaväljaks. See on hubane rohelusse mattunud kvartal, aga sinna kõrvale on juba kerkinud luksuskorterite ja uhke mänguväljakuga majad, mida nimetatakse Turvakvartal.

Olulised ei ole aga majad, vaid hoopis inimesed, kes Takjavälja äärsetes majades elavad. Mõned neist on täiesti tavalised, mõned päris omamoodi. Mõnelgi neist on oma saladused ja unistused. Suured inimesed toimetavad omi asju, aga lapsed mängivad iga päev koos hoovis. Enamasti kulgeb elu siin sõbralikus rütmis, kuid vahel tuleb ette muresidki. Siis sekkuvad omal nähtamatul moel asjade käiku Nõid, kes elab kõige vanemas majas ja tema kass, kes kutsub end Vanaisaks. Leiavad aset mõned seletamatud – et mitte öelda maagilised – sündmused ja kõik loksub jälle kenasti paika.

Millised maagilised sündmused? Näiteks kirsinõidus, mis viib ajas sada aastat tagasi. Või Nõiale külla tulnud vihmamantlis mees, kellel on nööri otsa seotud äikesepilv. On ka lugu sellest, kuidas ühte salapärasesse karpi on kinni püütud Turvakvartali laste igavus, mille tagajärjel hakkavad nood indiaanlasi mängima ja mängivad vist siiamaani… Kõike ei saakski ümber jutustada, kõige parem on K. Ryrychi lugusid ise lugeda, vaadata juurde samavõrra võluvaid illustratsioone ja lasta maagial end Takjavälja kohale kanda.

***
Ilmunud: Päike ja Pilv, 2021
Illustreerinud: Grażyna Rigall
Tõlkinud: Hendrik Lindepuu

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga