Gertrud Martin “Kalur ja poiss”

Kalur on tegelikult vanaisa – selline muhe ja asjalik, kortsulise näo ja halli habemega, nimeks Ludvig. Ja ta oskab hästi vilistada. Poiss on poiss, tema nimi on Gunnar ja ta elab koos vanaisaga pisikeses punases majas. Nad on mõneti üsna sarnased, sest mõlemad armastavad igasugu kola ja vidinaid koguda. Gunnar tahab saada meremeheks, ka vanaisa on kalur.

Valge aiaga punases majas elab Gunnari sõber Oliver oma perega. Sõbrad ongi head just selleks, et järgi proovida kõik need pöörased ideed, millest vanaisad just üleliia ei vaimustu (näiteks sõita nii suure hooga jalgrattal merre, et ei vajukski põhja või testida, kas külapoe müüjatädi märkab kommipaki riilulilt kadumist).

Gunnari ja teiste tegelaste elu väikeses kalurikülas kulgeb niisiis oma rõõmude-muredega ja vahel ka pidulikumat sorti toimetustega, ikka aastaaegade rütmis. Siit leiab halgude praksumist pliidi all vihmase ilmaga, lõbusaid lõõtsa ja suupilli duette, tegusaid päevi onne ehitades ja mõnusat niisama logelemist. Raamatu 14 lugu annavad päris kena tunnetuse saare- ja taluelust, kerge astridlindgrenlik ja ilonwiklandlik hõng kõige kohal heljumas.

Gertrud Martinilt on see juba teine ilmunud raamat. Tema esimene raamat “Mäekünka jänes” valmis Hiiumaa Gümnaasiumis õppides loovtööna. Mõlema raamatu illustratsioonid on samuti noore autori enda loodud, inspiratsiooni on ta ammutanud oma perelt ja rahulikus tempos kulgevast taluelust.

***
Ilmunud: Trükiviis, 2021
Illustreerinud: Gertrud Martin

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga