Koostanud ja ümber jutustanud Piret Päär „Õnneliku inimese särk: eesti rahvajutud“

Tegemist on nii sisult kui ka vormilt väga ilusa raamatuga, mis sobib lugemiseks nii suurtele kui väikestele. Jutud on pärit Eesti Kirjandusmuuseumi arhiividest, kust jutuvestja ja näitleja Piret Päär on välja otsinud ja ümber jutustanud varem antoloogiates ilmunud rahvajutte. Jututöötubasid juhendades märkas ta, et mõned lood jäävad neis kogumikes teenimatult tähelepanuta ning otsustas nende lugude põhjal raamatu koostada. Lood on raamatus põimitud ühtseks tervikuks, kus üks läheb sujuvalt teiseks üle või on välja toodud lugude vahel olevad seosed. Raamatu on illustreerinud Katrin Ehrlich, kelle pildid on kaunid ning moodustavad tekstiga ühtse terviku. Katrin ise on öelnud, et ei joonista kunagi täpselt tekstis toimuvat, vaid pigem soovib edasi anda tegelaste tunded ja mõtted (Eesti Lastekirjanduse Keskus, 2021). See on tal käesolevas raamatus suurepäraselt õnnestunud.

Raamatu lood on õnnestunult kirja pandud, kuna muudavad tänapäeva laste jaoks keerulisi väljendeid ja sõnu sisaldavad rahvajutud arusaadavaks ja sujuvalt loetavaks. On kasutatud ka rahvasuus levinud keerulisemaid väljendeid, mille sisu on kontekstiga hästi lahti seletatud. Iga loo lõpus on oluline tarkusetera või õpetus. Muinasjutukogumik „Õnneliku inimese särk“ on mõnus lugemine, mis tutvustab meie kultuuripärandit põnevas ja sisukas võtmes. Raamatus olevad jutud tekitavad tohutult mõtteid, mille üle terve perega või miks mitte ka terve klassiga arutleda.

Raamatu nimilugu “Õnneliku inimese särk” jutustab kuningast, kes peaks saama raskele haigusele leevendust kui paneb selga õnneliku inimese särgi. Kui lõpuks leitakse üks mees, kes peab end täiesti õnnelikuks, puudub tal särk! Mida on inimesel päriselt õnneks vaja ja kuidas kuningas terveks saaks, selle jätab jutuvestja lugejale välja mõelda.

***
Ilmunud: Varrak, 2021
Illustreerinud: Katrin Ehrlich

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jaanika Tappo
Männi raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga