Anna Gavalda „35 kilo lootust“

Raamatu minategelane Grégoire on kolmteist aastat vana ja vihanud koolis käimist teisest päevast alates. Koolis meeldis talle käia ainult ühel aastal ühe kindla õpetaja tundides, kes lastega palju meisterdas. Vanemad on meeleheitel ja õpetajad on poisi maha kandnud (ta on juba kaks korda jäänud klassi kordama) ja arvavad, et tal on keskendumisraskused. Grégoire’i aga lihtsalt ei huvita õppimine.

Teda huvitab hoopis meisterdamine ja ehitamine, millegi oma kätega valmis tegemine. Vanaisa Leo on ainus inimene, kes Grégoire’i mõistab ja toetab ning on üks koht, kus poiss end hästi tunneb – vanaisa tööriistakuur.

Pidev süüdistamine ja tänitamine halbade hinnete pärast ning klassikaaslaste pilkamine on Grégoire’i enesehinnangu nulli viinud. Autor kirjeldab väga tabavalt tundeid, mis poissi koolis ja kodus valdavad – kurbust, tülpimust, lootusetust kuni kõhuvaluni välja. Siis aga viiakse vanaisa haiglasse, vanemad kavatsevad lahutada ja Grégoire langeb koolist välja…

Päästerõngaks saab Grégoire’i hobi, sest tal on valida: kas mõelda, et elu ja sa ise oled täiesti mõttetu või tegeleda sellega, mis hästi välja tuleb ja enesetunde taas heaks teeb. Ja ta leiabki sobiva kutsekooli, võetakse sinna imekombel vastu ja elu hakkab sammhaaval paremaks muutuma…

Teismelise Grégoire’i mõnusa (enese)iroonilise huumoriga pikitud loos näitab autor, et ka kõige kehvem saab olla milleski hea, et asjad lähevad paremaks niipea kui ise end kätte võtad. Väga palju abi on sellest, kui leidub kasvõi üksainus inimene, kes usub sinusse ja on toeks. Raamat pälvis tiitli Hea Lasteraamat 2021 ja seda soovitab ka Lastekirjanduse Keskus.

***
Ilmunud: Koolibri, 2021
Tõlkinud: Indrek Koff

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga