Maniakkide Tänav „Viivuranna Online“

Eesti Noortekirjanduse Ühingu algatatud Viivuranna gümnaasiumi sarja eesmärk on tuua noortekirjandusse juurde õhemaid ja lihtsamaid raamatuid, mis pakuks mõnusat puhkust tõsisemate teemade vahele. Viivuranna gümnaasiumi esimene osa „Uus tüdruk“ sukeldus noorte omavahelistesse suhetedraamadesse, andes koolile esimese pilguheidu. Teine osa keskendub aga ulmekirjanik Maniakkide Tänavale omaselt hoopis tehnoloogia arengule. Raamatute peategelased on erinevad, mõnikord võib kohata teises osas mõnda tuttavat nime esimesest raamatust. Neid saab lugeda eraldiseisvate teostena, kuid kes loevad sarjana, saavad nautida võimalust näha ühe kooli kogukonda erinevate nurkade alt.

Viivuranna gümnaasiumis kasutatakse õppevahendina virtuaalreaalsust ning programmeerimiseks kaasatakse ka õpilased. Nemad aga tahavad sellest palju rohkem välja võluda kui igav kooliprogramm ning kodeerivad sisse üsnagi verise kommunistide vastu võitlemise mängu, mis avaneb alles peale koolipäeva lõppu. Probleem tekib siis kui virtuaalreaalsuses toimuvat tahavad tulla vaatlema tähtsad „onud“ Euroopast, kes seda projekti rahastasid… ja muidugi peale kooli. Kui see veel ei tundu piisavalt hull, siis kõigele lisaks jäävad osalejad mängu lõksu, mis võib lõppeda fataalselt.

Mõnusalt tempokas ja lühike lugu põnevas maailmas. Videomängu kirjeldused on nii ehedad, et tekkis mõnusalt kodune tunne ning sõrmed kibelesid isegi mõnda mängu avama. Hea viis kaht hobi ühendada ning hea viis, kuidas saada ulmemaailmast esimene maik suhu ilma, et pikad maailma ülesehituse protsessid ära ehmataks.

***
Ilmunud: Heli Kirjastus, 2021


Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe raamatut e-raamatukogus ELLU.


Mirjam Kaun
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga