Sohvi ja Madis Jürgen „Sohvi tähed“

Siin raamatus on terve tähestikutäis lugusid sellest, kuidas tähed õigupoolest tekkisid. Raamat sai alguse sellest, et Sohvi seletas oma isale, kuidas tekkis N-täht – muidugi V-st ja I-st. Mis aga ajendas V-d ja I-d teineteise vastu nõjatuma, see oli juba lugu mitme asjaolu kokkusattumisest. Ühele loole järgnes teine ja peagi oli tähestik koos.

„Sohvi tähtede“ raamatust leiad ulakaid tähelapsi, kes ei karda röövleid klohmida, hiilivad salaja Willy Wonka šokolaadivabrikusse või sepitsevad plaane, kuidas kahekesi ühe piletiga tsirkusesse pääseda. Tegelikult on tähed natuke nagu inimesed: neil on pered ja ametid, nad vaatavad multikaid, käivad sõpradel külas ja reisil. Muide, kas teadsite, et O-tähe vanaema elab Räpinas? Siin on ka kuningannasid ja printsesse, logisevate kruvidega kaelkirjakuid, sportlikke friikartuleid ja mitu vahukooretorti maasikatega. Lisaks tähtedele kohtab raamatus ka teisi tuntud tegelasi: Baba-Jagaa, mõõganeelaja Alfredo, röövel Hotzenplotz, Ivo Linna…

Tähtedega juhtub pidevalt pööraselt lõbusaid või hoopis traagilisi lugusid. Mitu tähte läheb katki, aga mõned vastupidi, haakuvad omavahel kuidagi kokku – ongi tekkinud uus täht. Kogu tähestik on lakkamatus liikumises ja elu täis.

Sohvi lugudega virgub ja läheb lendu lugejagi fantaasia. Raamatu lõpuks on kindlasti igal lapsel (või suurel) tekkinud mitu omaenda lugu mõne tähe tekkimise kohta, mida oleks tore jagada vanemate või sõpradega. Millised on sinu tähestikulood?

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2022
Illustreerinud: Marju Tammik

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga