Astrid Lindgren „Mio, mu Mio”

Jõulud on üks tore aeg, mil lugeda kaunite illustratsioonidega raamatuid, uskuda imede ja unistuste täitumisse. Astrid Lindgreni raamatutest on alati võimalik tunnetada ja leida sellist maagiat.
„Mio, mu Mio” on pisut kurb, kuid seiklusi täis lugu üheksa-aastasest üksildasest poisist Bossest. Ta on lapsendatud tädi ja onu poolt, kes temast ei hooli. Päris vanematest teab poiss, et ema on surnud ja isa ta ei tunne, kuid unistab isa leidmisest. Suure osa ajast veedabki Bosse oma parima sõbra Benka ja tema väga toreda isa seltsis. Veel meeldib Bossele suhelda lahke tädi Lundiniga puuviljapoest, kes talle aeg-ajalt kingib maiustusi ja puuvilju. Kord kasuvanema ülesannet täites möödus ta puuviljapoest, tädi Lundin kinkis talle suure maitsva õuna ja palus panna postkasti ühe maagilise postkaardi. Sellest saabki alguse muinasjutuline seiklus Kaugele Maale.

„Ükskord elas üks kuningapoeg, kes ratsutas kuupaistel…”, nii alustas muinasjutte unustatud laulude ja muinasjuttude kaev. Selliste sõnadega võiks ka alustada meie peategelase, Kauge Maa kuningapoja Mio (jah, just selline on nüüd Bosse tegelik nimi) seiklustega. Seal mööduvad tunnid, päevad ja kuud koos väga hooliva ja armastava isaga. Toreda aedniku pojast Jum-Jumist saab tema parim sõber ja teekaaslane. Kauni valge hobuse Miramise seljas ratsutab Mio mööda pikki teid, metsi ja Kuuvalguse silda. Seal on veel palju teisigi toredaid teekaaslasi.

Uute inimestega kohtudes ja sõbrunedes hakkab Mio ajapikku märkama, et muidu nii toredas kuningriigis pole tegelikult kõik päris korras. Kauge Maa elanikke vaevavad mured, mis on seotud sünge paiga Äramaaga, mille valitseja rüütel Kato nime ei julge keegi öelda. Tema hirmsatest tegudest räägitakse legende ning valatakse palju veriseid pisaraid. Mio hakkab aru saama, et keegi peab Äramaa rüütlile vastu hakkama ja see keegi peaks olema just tema, Kauge Maa kuningapoeg Mio.

See on imeline raamat, mille 2022. a väljaannet ilmestavad imekaunid värvilised illustratsioonid. Tundsin, et sukeldun tagasi lapsepõlve muinasjutumaailma, kus kõik unistused võivad täituda. Raamatut võivad lugeda kõik Astrid Lindgreni loomingu austajad, eriti hästi sobib 3. ja 4. klassile.

***
Ilmunud: Sinisukk, 2022
Illustreerinud: Johan Egerkrans
Tõlkinud: Vladimir Beekman

Leia raamat e-kataloogist ESTER: 2022 2015 1993

Diana Taukul
Pirita raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga