Viiu-Marie Fürstenberg “Vennad ja Liise”

Soe ja südamlik raamat, mis räägib toredaid lugusid ühe kodumaise perekonna igapäevastest tegemistest. Liise on pisike tüdrukutirts, kelle elu keerleb oma toredate suurte vendade Oti ja Tõnni ning ema-isa ümber. Pere pesamunana saab Liisele neis lugudes osaks nii piiritu armastus terve pere poolt kui ka õpetlikke ning harivaid igapäevaseid seikasid. Just need killud ja seigad õpetavadki lastele väärtuseid, mida vajame läbi terve elu: lahkus, hoolivus, sõbralikkus. Ja kuigi vahel üritavad vennad Liise kulul ka nalja teha, siis tegelikult lõpevad kõik riukad ikkagi mõistlike arusaamistega laste endi poolt.

“Liise on üks paras tegelane,” on just pereisal kombeks öelda. Just pisikesel Liisel on suur roll nendes argielulistes lugudes, mis põimuvad suurepäraseks juturaamatuks. Liisel on kombeks isale hommikuti tööle kaasa anda mõned musid ning siis veel mõned siia-sinna lisaks, et musi-tuju tekkides oleks kohe hea võtta.

Raamatust saame teada, et ei ole olemas väljapääsmatuid olukordi, teatud situatsioonide lahendamiseks on vaja vaid veidike rohkem fantaasiat. Mis oleks, kui kogu perega randa minnes mängida kiviaega ning korraldada just selles stiilis pidu otse rannas? Samuti jäävad pesemata viimasest kadunud vanaema keedetud moosist pükstele tilkunud plekid, et hoida kalleid mälestusi.

Õpetlikud lood annavad lastele aimu, kui oluline on, et pereringis igaüks annaks oma panuse igapäevastes olmetegemistes ning et oldaks ka keskkonnateadlikud tarbijad. Liise ja pere lugudest nopitud vahvaid seiku on südamlikesse piltidesse joonistanud illustraator Anne Pikkov.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2022
Illustreerinud: Anne Pikkov

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Marelle Kirnmann
Väike-Õismäe raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga