Mira Lobe „Rohelise südamega linn“

Juudi päritolu Austria lastekirjanik Mira Lobe jõudis oma pika elu jooksul kirjutada rohkem kui sada raamatut. Senini oli eesti keeles võimalik lugeda vaid ühte, „Vanaema õunapuu otsas“. Kirjaniku 110. sünniaastal saame hoida käes veel teisegi tema lasteraamatu tõlget eesti keelde. See raamat jutustab loo väikesest linnakesest, mille elanikud olid õnnelikud, et linna ümbritses mets. Kõigile meeldis metsas aega veeta. Vanemad inimesed istusid puude all linnulaulu nautides, poisid mängisid tiigi ääres ja tüdrukud varjuliste kuuskede vahel.

Linnapeal ainsana ei olnud aega metsast rõõmu tunda. Tema mõtted oli ülimalt hõivatud plaanide koostamisega, kuhu mahutada uued ehitised: kaubamaja, büroohoone, suur koolimaja, hotell, maa-alune garaaž jne. Lõpuks leidis ta enda arvates targa lahenduse – mets tuleb maha võtta! Nii linna- kui metsaelanikke valdas õudus ja kurbus. Esimesena asusid tegustema metsa päästmise nimel linnapea enda lapsed Julius ja Juliane. Siiski läks lõpuks vaja ka metsavaimu abi, natuke maagiat ja õudusunenägusid, et kangekaelse linnapea meelt muuta. Kuidas leiti lahendus, millega kõik rahul oleksid?

Raamatu on illustreerinud Suzi Weigel, Austria lasteraamatute illustraator, graafik ja
animatsioonikunstnik. Tema koostöö Mira Lobega sai alguse lasteajakirja juures töötades ning
kestis aastakümneid. Raamat „Rohelise südamega linn“ ilmus juba 1970. a ning pälvis mitmeid
auhindu, ka illustratsioonide eest. Veel pool sajandit hiljemgi on lugu sellest, kuidas inimesed ei
oska eriti hästi leida tasakaalu liigirikka metsa ja roheluse säilitamise ning üha uute ja suuremate
ehitiste püstitamise vahel, vägagi päevakajaline.

***
Ilmunud: Ühinenud Ajakirjad, 2023
Illustreerinud: Susi Weigel
Tõlkinud: Marge Pärnits


Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga