Gertrude Kiel “Mida taevas võib meile rääkida: teaduslugusid lastele”

Raamatu peategelane on kaheksa-aastane William, kelle isa on pikemal töölähetusel Etioopias ja emal on vaja sõita terveks nädalaks kursusele. William peab seetõttu minema selleks nädalaks oma ainsa sugulase, tõreda tädi Gunvori juurde ja seda keset suvevaheaega.

Williami tädi Gunvor ei olnud selline tädi, kes küpsetaks pannkooke. Või joonistaks. Või viiks jalutuskäigule ja küsiks, mis su parima sõbra nimi on. Või et kas on vahva jalgpalli mängida või puu otsa ronida. Üldsegi mitte. Tädile lapsed ei meeldinud ja William ei olnud sugugi kindel, kas talle üldse keegi meeldib.” (lk 9)

Nii on William kindel, et sellest saab maailma kõige halvem suvevaheaja algus. Kuidas läheb aga tegelikult ja kas tädi on ikka nii tõre kui poisile esialgu tundub?

See on raamat uudishimulikule lapsele, kes saab koos Williamiga sukelduda põnevasse teadusemaailma. Mida kõike siit teada ei saa: kuidas inimesed leiutasid matemaatika; kuidas trükimasin muutis maailma; kuidas üks mees “pani liikuma” nii Maa kui ka inimeste mõtted; miks Kuu Maa peale ei kuku. Lisaks veidi valguse olemusest, planeetidest, päikesesüsteemist, raskusjõust, pikksilmadest, teleskoopidest ja paljust muustki.

Gertrude Kiel on noor Taani autor, kes kirjutab kaasahaaravalt suurtest universaalsetest teemadest. Enda sõnul soovis ta seda lugu rääkida teisiti kui tavaliselt: mitte sellest, mida me praegu teame, vaid pigem sellest, kuidas tänaste teadmisteni on jõutud ja kui palju on meil veel teadmata.

Williami ja tädi Gunvori vestlused on humoorikas, põnev ja hariv lugemine lastele ja miks mitte ka täiskasvanutele. Kõige toredam olekski raamatus käsitletavate teemade üle koos arutleda – lapse ja vanema kvaliteetaeg kõige paremas mõttes on tagatud.

***
Ilmunud: Varrak, 2023
Illustreerinud: Gunvor Rasmussen
Tõlkinud: Eva Velsker

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Must
Nurmenuku raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga