Jørn Lier Horst „Veealune mõistatus“

Pärast pikka ooteaega on lõpuks eesti keeles ilmunud kolmas raamat krimisarjast „CLUE”. Eelmised osad kannavad pealkirja “Salamandri mõistatus” ja “Kuldse kella mõistatus”.

Raamatu peategelased on lapsed Cecilia, Leo ja Une ning koer nimega Egon. Nende eesnime esitähtedest moodustubki sõna “CLUE”, mis tähendab inglise keeles juhtlõnga, saladuse võtit. Peamine tegevuskoht on pansionaat Pärl, kus Cecilia elab oma isaga, kes on pansionaadi omanik ja juhataja. Seal elab ka Leo oma hotellijuhist emaga.

Kogu sarja seob Cecilia ema hukkumise lugu aasta varem, mida varjutab hulk vastuseta küsimusi. Keegi ei tea, mis tüdruku emaga juhtus, peale selle, et ta leiti uppununa. Igas raamatus on aga veel eraldi oma juhtum, mille keskele lapsed satuvad ja mida lahendama asuvad.

“Veealune mõisatus” algab rannas toimuvate filmivõtetega, mille stseenides ka peategelased osaleda saavad. Filmivõtteid jäädvustab omakorda üks filmitudeng, kelle kaamera varastatakse. Ilmselt jäi tema salvestustele keegi, kes seda sugugi ei soovinud. Laste abil kaamera küll leitakse, kuid sellest on eemaldatud mälukaart.

Lapsed asuvad mõistatust lahendama, sattudes põnevatesse ja ohtlikesse seiklustesse. Kes on Lindmees? Miks üks hotellikülastajatest varjab oma tegelikku identiteeti? Millised saladused on peidus vee all? Mõistatuste lahendamine nõuab lastelt erakordset julgust ja leidlikkust.

Jørn Lier Horst on endine kriminaalpolitseinik ja Norra üks tunnustatumaid krimikirjanikke, kes kirjutab nii lastele kui täiskasvanutele. Lastele kirjutatud lood on tempokad, lihtsalt loetavad ja täis põnevaid süžeepöördeid raamatu algusest kuni viimase leheküljeni.

***
Ilmunud: Varrak, 2023
Tõlkinud: Brita Kaasik

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Must
Nurmenuku raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga