Jørn Lier Horst „Kuldse kella mõistatus“

Autori teine raamat krimisarjast Clue (esimene kandis pealkirja “Salamandri mõistatus”). Clue tähendab inglise keeles juhtlõnga, saladuse võtit. Samas ühendab see raamatu peategelaste Cecilia, Leo, Une ja Egoni (see on Une koer) eesnimede esitähti.

Alles mõni nädal on möödunud päevast, kui Cecilia leidis rannast surnud mehe (vt sarja esimene raamat), aga juba hakkavad toimuma uued salapärased sündmused. Lisaks vaevab tüdrukut endiselt suur hulk küsimusi seoses ema uppumisega aasta eest.

Cecilia, kes elab isaga pansionaadis Pärl, avastab hommikusöögisaalis, et üks mees loeb ajalehte, mis on peaaegu aasta vana. Täpsemalt on leht trükitud samal päeval, kui tüdruku ema kadus. Politsei arvas toona, et tegu on õnnetusjuhtumiga, kuid Cecilia ei usu seda, liiga palju on kogu loo ümber mõistatusi. Ja miks loeb keegi nüüd selle päeva lehte?

Värskes ajalehes on aga kuulutus, et vanglast on põgenenud kaks vangi, kellest üks istus kinni möödunud suvel toime pandud kullapoe röövi eest. Kurjategijad röövisid peaaegu kakskümmend kilo puhast kulda, suure hulga väärisehteid ja niinimetatud Malta kella, mis juba ise on väärt viis miljonit krooni. Selgub, et see mees, Levi Hildonen, on kunagi elanud pansionaadi naabruses. Kuna kullapoe röövsaagist sai politsei kätte ainult väikese osa, võis Levi ülejäänu ära peita just siia, oma kunagisse elupaika. Aga kuhu täpselt? Ja kas ta võib siia tagasi pöörduda?

Lapsed otsustavad asja uurima hakata. Uurimise käigus avastavad nad salapärase võtme ja satuvad sakslaste sõjaaegsetesse punkritesse. Nad peavad leidma päikeseprillidega mehe ja kuldehetega naise salajase kohtumise põhjuse ja lahendama küsimuse, kes on mõistatuslik L, kellest kirjutas Cecilia ema oma päevikus.

Cecilia, Leo ja Une (muidugi koos koeraga) sukelduvad uurimisse uskumatu julguse ja vaprusega, kuni lugu muutub ootamatult nende endi jaoks elu ja surma küsimuseks. Põnevust ja ootamatuid pöördeid leiab esimestest lehekülgedest kuni raamatu lõpuni. Ja autor suudab ka viimasel leheküljel taas põnevust üles kruvida, et järgmist osa läbematult ootama jääda.

***
Ilmunud: Varrak, 2020
Tõlkinud: Eha Vain

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Must
Nurmenuku raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga