Margus Haav „Hundiema ühepajatoidu saladus“

Sellesse raamatusse on justnagu ühepajatoitu kogutud kokku palju erinevaid jutukesi. Peategelased on enamasti loomad, linnud, kalad. Inimesi kohtab samuti, kuid nad on enamasti pigem taustal: inimesed oma tegude ja käitumisega ajendavad loomi tegutsema lahenduste leidmiseks. Loomad aga käituvad paljuski nagu inimesed.

Raamatu nimiloos ajab hundiisa koos pojaga jänest taga, kuid jänes lipsab peost – juba mitmendat korda. Et mitte tühjade pihkudega koju minna, korjatakse hundiema rõõmustamiseks lilli. Tänu juhusele selgub, et jänest jälitatakse hoopis porgandikasvatamise nippide saamiseks, mitte ära söömiseks. Taolisi puändiga lõppe jagub selles raamatus rohkelt, mõnikord saavad loo käigus üllatuste osaliseks tegelased isegi. Lisaks porgandite kasvatamisele toimetatakse metsas muudki põnevat: karud käivad koolis, lõvi juhatab orkestrit, kordamööda esinetakse metsloomakaamera ees. Loomad viivad usinalt ellu oma unistusi ja õpivad uusi oskusi, nt oravapojad sõidavad puuokstel jalgrattaga, harjutavad köielkõndi ja vettehüppeid, üks siilipoiss tahab kangesti suusatamist proovida, teine hoopis maadlejaks saada.

Lugudest leiab ka muhelema panevaid äraspidiseid olukordi ja probleemilahendusi: lepatriinu peavalu läheb üle jänesekapsaid rohides, arglikule kutsikale on toeks sõber hirm, hulkumakippuvat koera asub valvama maja. Samuti tuleb selles raamatus ette eelarvamustevaba suhtlemist, mis aitab üle saada erinevustest: neil lehekülgedel on sõbrad hundipoeg ja jänes, siil ja karu, kass ja karihiir, tuttpütt ja mäger. Silma torkab aga mõte, et tasub siiski säilitada parajal määral ettevaatlikkust – jänes huntidele külla ühepajatoitu maitsma siiski ei lähe ning karihiir kassi malemängus liiga tihti võitma ei kipu. Selle raamatu loomade suhtlemisoskusest tasuks eeskuju võtta päriseluski.

Kuigi lugude tegelaskond on kirju, siis nagu ühepajatoiduski, sobivad need lood omavahel hästi kokku. Läbi lugude kanduv ja neid siduv idee on, et elu saab vürtsi juurde ja hoopis mõnusama meki, kui ollakse omavahel sõbralikud ja hoolivad.

***
Ilmunud: Koolibri, 2023
Illustreerinud: Tuulike Kivestu-Rotella

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga