Luis Sepúlveda „Lugu merikajakast ja kassist, kes ta lendama õpetas“

Mis juhtub, kui rõdul peesitava kassi kõrvale maandub surev merikajakas, kes enne viimaseid hingetõmbeid leiab endas jõudu muneda veel ühe muna? Teadagi mis, kui see oleks üks tavaline kass ja tavaline lugu. Kuid siin loos on tegu väärika Hamburgi sadamalinna kassiga, kes järgib rangelt kasside aukoodeksit. See kass võtab oma südameasjaks viia täide kolm lubadust, mis merikajakaemal temalt välja kaubelda õnnestus.

Peagi on loo keskmes juba munast koorunud merikajakatibu, kelle eest hakkab hoolt kandma kass Zorbas koos oma semudega. Üksipäini oleks see võimatult keeruline, seepärast kutsus Zorbas nõu ja jõuga appi teisedki tuttavad kassid. Need on Itaalia restorani elavad kõhn Sekretär ja vana kamandaja Kolonel ning kummalises kilakolalaos pesitsev Professor, kes toetub kõiges raamatutarkusele.

Kajakaemale antud viimase lubaduse täitmiseks tuleb neil aga pühendada loosse ka üks väga hoolikalt välja valitud inimene. Inimesi kassid nimelt eriti ei usalda, muuhulgas ka seepärast, et just inimesed põhjustavadki paljusid hädasid lindudele, loomadele, loodusele.

Millised olid need kolm lubadust, milles seisneb sadamakasside aukoodeks ja kes inimeste seast osutus väljavalituks – neile küsimustele leiad vastused raamatust.

Kireva elusaatusega Tšiili kirjanik L. Sepúlveda on kirjutanud nii suurtele kui lastele. Ta on ka ise elanud mõnda aega Saksamaal Hamburgi linnas ning töötanud seal ajakirjanikuna. Raamatu illustraator, jaapanlane Satoshi Kitamura armastas lapsena koomikseid lugeda ja on tõdenud, et see on mõjutanud ka tema kunstnikukäekirja.

***
Ilmunud: Rahva Raamat 2023
Illustreerinud: Satoshi Kitamura
Tõlkinud: Eva Kolli

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga