Mari Teede „Ingmar ja meri“

Ingmar on arukas ja asjalik kümneaastane poiss, kes ühel päeval leiab end silmitsi mitme murega: vanemad on otsustanud lahku minna, ta peab koos emaga kolima teise koju ja vahetama kooli. Ingmar on pahur ja solvunud, et teda neisse otsustesse ei kaasatud. Tema oleks küll parema meelega elanud edasi endises kodus kortermajas, mitte kolinud vanaisalt päritud majalobudikku mere ääres. Ta oleks pigem käinud edasi vanas koolis koos seniste sõpradega, mitte uhkes eliitkoolis, kus teised temast eemale hoiavad. Muresid lisandub, kui ema kaotab töö, klassikaaslased kipuvad ülbitsema ja kui rannas kokkukukkunud meest aidates saavad mereveest rikutud kooliasjad. Ainus asi, mis Ingmarile meeldib, on mereranda pidi kulgev kodutee. Meri on minu sõber, mõtleb poiss.

Nädalate möödudes harjub Ingmar aegamisi uue eluga: õpib tundma vana maja hääli ja merelinde, tutvub rannas vanaisa ammuse sõbraga, kes elab samal tänaval. Koolis saab ta pinginaabriks toreda tüdruku Tuule. Raamatu viimases loos, oma 11. sünnipäeval, taipab Ingmar, kui palju on ühe kooliaastaga muutunud ja et tal on tegelikult kõik päris hästi. Või siis on ta ise muutunud…

See raamat räägib ühe tavalise poisi argipäevadest ja tegemistest, aga ka üllatustest – nii headest kui halbadest –, mis elus ette tulla võivad. Sellestki, et muredele leiduvad lahendused, vahel võtab see vaid mõnevõrra aega.

Raamatu natuke nukrameelse tooniga sobivad hästi kokku Marja-Liisa Platsi illustratsioonid. Hallides toonides akvarelltehnikas mereteemalised motiivid lugude alguses annavad edasi meeleolu. Tindipliiatsiga joonistatud pildid aga kujutavad lugudes kirjeldatud sündmusi.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2023
Illustreerinud: Marja-Liisa Plats

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga