A. F. Steadman „Skandar ja kummitusratsur“

Alanud on Skandari teine õppeaasta Kotkapesa ükssarvikuratsanike koolis ja tema elu Saarel on hakanud minema päris hästi. Skandaril on õnnestunud kätte võidelda õigus treenida omaenda maagilise elemendi – vaimuelemendi – ratsanikuna. Ta ei pea enam teesklema, et kuulub vee elemendi valdajate hulka. Ta on leidnud toredad sõbrad: Saare sadulseppade dünastiast põlvnev Florence ehk Flo, auahne isa ainus poeg Mitchell, samuti suurelt mandrilt pärit Roberta ehk Bobby ja noor sepp Jamie. Esimest korda elus kutsutakse Skandarit kampa, et ta hakkaks treenima koos Rabapistrike vennaskonnaga, kuhu kuuluvad vaid kõige hulljulgemad ja osavamad ükssarvikutega lendajad.

Teisalt jätkub küllaga murettekitavaid saladusi: nii selliseid, mida ta on varjanud koju mandrile jäänud õe ja isa eest kui neid, mis ei tohi avalikuks tulla Saarel. Pahatahtlikest selja taga sosistajatest ei ole samuti puudu, eriti pärast seda, kui Saarel leitakse mitmeid tapetud metsikuid ükssarvikuid. Kes muu kui kardetud ja tõrjutud vaimuelemendi esindaja võiks olla suuteline toime panema ilmvõimatuid kuritegusid? Metsikud ükssarvikud on ju surematud ja alati Saarel olemas olnud. Saare maagia on nüüd tasakaalust väljas, see põhjustab katastroofilisi loodusnähtusi ja tekitab elanikes hirmu. Saarlaste endi võitlusjanu, auahnus ja süüdlaste otsimine raputavad tegelaste omavahelisi suhteid. Skandar tunneb, et on eemaldunud oma perest ja ka suhted sõpradega on kohati konarlikud.

Kaosest ja täielikust hävingust aitab välja tulla vaid vankumatu sõprus ja koostöö kõigi elanike vahel, mis toob Saarele tagasi tasakaalu. Salapärane must ratsanik, keda tuntakse Põimija nime all, on aga endiselt vabaduses ja tema järgmistest käikudest ei tea keegi muud kui seda, et tulemata need ei jää…

Saare fantaasiamaailma on lihtne ära kaduda, sest Skandari ja tema sõprade uskumatute seikluste vahele hingetõmbeaega ei jäägi. Peategelastel on omadus sattuda kohtadesse, kus nad viibima ei peaks ning tõmmata pahandustesse kaasa oma lähedasi – põnevust jätkub esimestest kuni viimaste lehekülgedeni. Skandari jõudmisest Saarele ja tema seiklustest esimese ratsanikuaasta jooksul saab lugeda sarja avaraamatust „Skandar ja ükssarvikuvaras“.

***
Ilmunud: Varrak, 2023
Tõlkinud: Kristina Uluots

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga