Karin Erlandsson „Mägironija“

Fantaasiasarja „Legend Silmaterast“ kolmandas osas suundub peategelane Miranda maa idapiirkonda. See on karm ja kõle mägine ala, mille läbimiseks tuleb eluga riskides ronida järskudel kaljuseintel ning roomata mäe sisemuses lõpututes pimedates tunnelites, jääkülm vesi krae vahele tilkumas ning nahk marraskil. Mäed ei anna midagi niisama kätte. Samasugune on ka mägedes elav hõbedakaevuritest rahvas. Neiltki ei saa midagi – isegi väikest infokillukest mitte – ilma vahetuskaupa vastu pakkumata.

Legendaarse pärli Silmatera otsingutel on noor pärlipüüdja ja puuraidur Miranda aga sunnitud mägedesse minema. Temaga koos asub teekonnale lõunapiirkonna sadamalinnast pärit tüdruk Sirts, kelle Miranda sai oma õpilaseks ja kaaslaseks juba sarja esimeses osas „Pärlipüüdja“. Sarja teises osas „Linnutaltsutaja“ kohtasid nad põhjapoolses sadamalinnas ravitseja Lydiat, kes samuti Sirtsule oma ameti saladusi õpetab ja nendega kaasa rändab.

Silmatera otsimiseks vajab Miranda neid mõlemat. Sirtsul on haruldane pärlilausuja anne, tema oskab pärli asukohta tajuda ja seda kutsuda. Lydia teadmised aga osutuvad mägedes kasulikuks vahetuskaubaks. Neid kolme seob lisaks kiindumus – kõik nad on kaotanud oma pere ja on nüüd üksteisele perekonnaks. Miranda soov kuulsat pärli leida on aga kasvanud juba kõiki mõtteid vallutavaks igatsuseks. Selles peitubki Silmatera-pärli ohtlikkus. Sama igatsus sunnib nimelt paljusid mehi ja naisi sel maal minema pärlit otsima, jättes maha kõik muu, ning seetõttu ongi paljud pered purunenud ja lapsed vanemateta.

Miranda on kord juba Silmatera üles leidnud, kuid loobunud sellest Sirtsu elu päästmiseks. Pärli sai enda kätte võimuahne ja julm Iberis, kes peitis selle mägedesse ja soovib pärli abil kõik elavad olendid endale allutada. Kolmanda raamatu lõpus õnnestub kolmikul Silmatera taas peaaegu Iberiselt tagasi saada, kuid mäed on ettearvamatud, tekib ootamatu varing ja pärl kukub kaljudelt veeredes ja põrgates merre – kuhu ta ju kuulubki. Ilmselgelt peab Miranda otsinguid jätkama…

„Mägironija“ lõpus jääb palju lahtisi küsimusi. Kuhu suundub Miranda koos Sirtsuga edasi? Kas autor laseb just peategelasel lõpuks pärlini jõuda või saab see hävitatud nagu oli Lydia plaan? Mis juhtuks, kui Miranda saab pärli enesele? Kas Iberis hukkus mäe varingus või pääses imekombel ja asub taas Silmatera jahtima?

Olles lugenud Silmatera-sarja kolme raamatut, jääd igatsema neljandat.

***
Ilmunud: Sinisukk, 2023
Tõlkinud: Tiina Mullamaa

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga