Karin Erlandsson „Linnutaltsutaja“

Karin Erlandssoni Silmatera-pärli sarja esimeses osas „Pärlipüüdja“ seikles loo minajutustaja, noor naine nimega Miranda legendaarse pärli otsinguil üle mere lõunast põhja. Isalt õpitud oskused tegid temast parima (ja noorima) pärlipüüdja. Miranda hoolde antud tüdruku Sirtsu abiga saab Silmatera leitud ja kohe ka kaotatud Iberise-nimelisele valgejuukselisele naisele. Sel teekonnal jõuab Miranda selgusele, et mitte Silmatera ja pärlid ei ole see, mille järele tema süda igatseb.

Sarja teise raamatu „Linnutaltsutaja“ alguses on Miranda ja Sirts end sisse seadnud põhjapiirkonna sadamalinnas. Miranda on nüüd puuraidur nagu tema isagi algselt oli. Sirtsust on aga saanud õpilane linna ravitseja Lydia juures, kellelt ta õpib kõike taimede ja salvide kohta. Rahulikku elu ei jätku kauaks: linna kohale hakkab kogunema üha rohkem seni ohutuks peetud, kuid nüüd agressiivselt käituvaid linde. Seejärel saabuvad põgenikud teistest piirkondadest – lõunast, läänest, idast. Varsti leiavad sadamalinna elanikud end lõksus omaenese linnas valgejuukselise Iberise hirmuvalitsuse all. Silmatera-pärli omanikuna on tal nimelt määratu võim nii inimeste kui lindude üle. Raamatu lõpus õnnestub linnaelanikel siiski vabaneda Iberisest ja lindudest, kuid linn on hävinud ja on selge, et Silmatera ei saa jääda taolise võimuahne ja kurja isiku valdusesse. Miranda, Sirts ja Lydia peavad taas kord teele asuma, et Silmatera üles leida…

Silmatera maailmas on palju sõnu, mis lugeja fantaasia tööle panevad: nisukannike, rooshaid, musiheeringad, okasteod, smaragdkroonid, taimed nimega puusepaigatsus ja mahlakapsas jne. Loomulikult mitut tooni pärleid ja Kuningannalinn, kus kõik on üleni kaetud nendesamade pärlitega. See on seiklusi täis ja ühtaegu imeliselt karge lugu, mis räägib peresidemetest, vajadusest hoolida ja olla hoitud.  Iga inimene vajab kohta, kus tunda end kodus. Miranda ja teisedki selle maailma asukad tulevad raskustega toime, sest neil on alles väärtuslik esivanemate pärand – oskused, teadmised, legendid.

***
Ilmunud: Sinisukk, 2021
Tõlkinud: Kadri Okas

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga