Stefanie Taschinski „Väike daam“

Kes on väike daam? Ta on üks väga väikest kasvu tegelane, kes on palju reisinud ja parasjagu telgib ühe maja tagahoovis vana paju all. Tegelikult ei räägi raamat ainult temast, vaid ka toimekast Hamburgi perekond Karust, kus kasvab kaks tüdrukukest: kaheksa-aastane Lilly, oma vanusest väga teadlik suur õde ning tema väike õde, viieaastane Kaarike. Nende isa on suur jalgrattasõidufänn ja ema on usin pagar. Lugu saab alguse sealtmaalt kui nad jalutavad linnas oma uue kodu otsinguil ning juhuse läbi satuvad nn kringlimaja juurde, millel olevat vana kringlit parasjagu kuldse värviga üle pintseldatakse. Muidu nad oleksid sellest majast lihtsalt mööda jalutanud. Sellest oleks olnud kahju, sest siis ei oleks Lilly kohtunud väikese daamiga.

Krapsakas, uudishimulik ja abivalmis väike daam on ka maskeerumismeister – tema kostüüm muudab värvi vastavalt ümbrusele – ja seepärast on ta jäänud märkamatuks. Väikesel daamil on põnevaid teadmisi ja ta oskab rääkida tagaspidi keelt ning tema lahutamatu vihmavarjuga on kaasas (selle sees justkui vihmavarju varreks) üks eriline tegelane – tuhandeaastane kameeleon Chaka.
Märkamatuks jäi väike daam päevani, mil Lilly võitis koolis fotokaamera. Tüdruk oli selle üle väga õnnelik, kuid vanematel ei olnud just sel päeval aega teda aidata fotokaamera töökorda seadmisega. Nõnda siis läks Lilly üpris solvunult ja trotsi täis maja tagahoovi. Nimelt sinna, sest majahoidja Maksavorst oli keelanud lastel sinna minna. Majahoidja oli pannud hooviväravale sildigi: „Lastele keelatud!“.

Just seal kohtus Lilly väikese daamiga ja ise edasi lugedes saad teada, kuidas leidlik väike daam Lillyt aitas, mis Maksavorstist sai ning kas Lilly vanemad ka väikese daami olemasolu usuvad.

Saksa kirjaniku Stefanie Taschinski raamatut täiendavad Nina Dullecki armsad illustratsioonid.

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2023
Illustreerinud: Nina Dulleck
Tõlkinud: Eili Heinmets

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Eneli Helemäe
Kadrioru raamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga