Davide Cali „Kes on süüdi?“

Elas kord metsas karu, kes oli sõdalane. Karul oli ka mõõk, millega talle meeldis kõike ettejuhtuvat pooleks raiuda. Ei kohkunud ta isegi terve metsa mahavõtmise ees. Karusõdalase koduks oli kindlus, mille ta oli ise ehitanud kaitseks vaenlaste eest. Kui karu ühel hommikul aga avastas, et ta kindlust oli tabanud veeuputus, asus ta süüdlast otsima.

Teekonnal süüdlase leidmiseks kohtus karusõdalane esmalt tammivahtidega, kuna vesi oli tema kindlusesse tulnud läbi tammi. Nemad suunasid karu aga hirvsiga otsima ning seejärel kohtas sõdalane veel rebast ja linde. Kõiki neid loomi süüdistas ta oma kindluse hävitamises, lubades nad pooleks raiuda. Lõpuks selgus, et keegi neist üleujutust ei põhjustanud. Kes siis tegelikult süüdi oli? 

Tunnustatud Itaalia lastekirjaniku Davide Cali raamat „Kes on süüdi?“ annab osavalt edasi mõtet, et tegudel võivad olla hoopis kaugemale ulatuvad tagajärjed, kui oskame ette kujutada. Alati pole asjad nii, nagu nad paistavad ning vahel on vaja süüdlase leidmiseks heita pilk peeglisse.

***
Ilmunud: Päike ja Pilv, 2023
Illustreerinud: Regina Lukk-Toompere
Tõlkinud: Eda Ahi

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Yvonne Bikejev
eestikeelse kirjanduse osakonna laste- ja noorteteeninduse raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga