Angela McAllister “Õuduslugusid kogu maailmast : 50 kõhedust tekitavat muinasjuttu”

Sügisesel hingedeajal, mil hommiku- ja õhtutunnid on juba salapäraselt kaetud hämaruse varjudega, tekib kiusatus põnevustunnet veelgi suurendada mõne kõheda looga kummitustest, varjuolenditest või nõidadest. Angela McAllisteri järjekordne muinasjutukogumik pakub just valikut õudsevõitu muinasjutte, mis on kokku kogutud eri rahvastelt üle maailma.

Tema õuduslugude kogumik on jagatud temaatilisteks peatükkideks, nt “Paksus metsas”, “Kalmistul”, “Võõrad ukse taga”, igaühes käputäis lugusid, mis viivad just sellistesse kõhedatesse paikadesse. Raamatus on juba tuntud muinaslugude ümberjutustusi (Hans ja Grete, Punamütsike, Baba-Jagaa lugu). Palju rohkem on aga eri rahvaste ja eri maailmajagude põlisrahvaste muinasjutte, mis viivad lugeja kaugetesse paikadesse üle maailma – Jaapanisse, Islandile, Uus-Meremaale, Alaskale, Tiibetisse. Saab kohtuda selliste tegelastega nagu rääkiv pealuu, leedrinõid, vesihobu ja paljud teised. Saab ka teada, kes on chenoo, jöötun või Yallery Brown ja mida teha, et nende küüsist pääseda. Muinasjuttudele kohaselt tuleb lugude tegelastel olla julge ja kaval, osata hoida saladusi ja teada õigeid sõnu. Üleloomulike olenditega madistamise kõrval tuleb lugude kangelastel rohkemgi võidelda iseenda pahedega – ahnus, valelikkus, kadedus, ülbus. Muinasjuttudes on oluline roll puändil, nii ei tea kunagi, kuidas lugu lõpeb.

Samalt autorilt on eesti keeles varem ilmunud “Loomalugusid : 50 muinasjuttu kogu maailmast” (2019), tähtpäevi tutvustav “Rahvajuttude aastaring : 52 muistendit ja muinasjuttu” (2021), “Unejutte kogu maailmast” (2021) ja talvised lood “Lendav järv : 50 rahvajuttu ja legendi kogu maailmast” (2022). Raamatuid on illustreerinud erinevad kunstnikud, kuid neid kõiki ühendab külluslik, detailirohke ja värvikas pildikeel. Kuigi tegu on lasteraamatuga, kulub maailmapärandiga tutvumine marjaks ära ka täiskasvanutele.

***
Ilmunud: Koolibri, 2023
Illustreerinud: Madalina Andronic
Tõlkinud: Mari-Ly Tiitsmaa

Leia raamat e-kataloogist ESTER

Jana Orion, Kadrioru raamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga