Paul Gravett „Tove Jansson: 106 illustratsiooni“

Muumide väljamõtleja Tove Jansson sündis kunstnike perre ning hakkas ema süles joonistama juba titana. Väike Tove ka luges palju ning kirjutas raamatukesi, mida ta siis lahkesti teistelegi jagas. Hiljem astus Tove kunstikooli ning tahtis saada maalikunstnikuks. Paraku aga ei olnud kunstist söönuks saamine lihtne ning praktilise inimesena hakkas Tove Jansson joonistama raamatutele kaanepilte ning saatma ajakirjadele omatehtud illustratsioone. Esimene muumiraamat ei olnud küll väga menukas, kuid peale muumide pildiraamatu „Mis juhtus siis“ avaldamist, sai Tove juba ka auhindu ning innustust jätkamiseks. Järgmised muumiraamatud said kuulsaks ka laiemalt.

Muumid said aga ülemaailmselt tuntuks tänu koomiksitele, mida Tove hiljem inglaste ajalehes „Evening News“ iganädalaselt avaldama hakkas. Muumi koomikseid on joonistanud hiljem paljud teisedki ning tänu koomiksitele ja multifilmile teavad muumisid ka paljud lapsed. Tove Jansson tahtis terve elu tõestada oma annet maalikunstnikuna, kuid siiski väljendus tema tõeline kunstianne ja fantaasia eelkõige illustraatori ja kirjanikuna.

Tove elulooraamat keskendub peamiselt Tove kunstistiilile ja illustratsioonide sünnilugudele, raamatutele ja muumi-näidendile. Tove isiklikust elust on juttu peamiselt seoses kunsti ja muumiraamatutega, kuid mainitakse ka olulisi sõpru ja armsamaid. Suured (kohati mitmeleheküljelised) pildid raamatus annavad võimaluse vaadata Tove hingemaailma detailselt ning nendel seiklevad siirad muumitegelased annavad inspiratsiooni väikestele ja suurtele joonistajatele.

***
Ilmunud: Sinisukk, 2023
Tõlkinud: Anna-Liisa Tiisma

Leia raamat e-kataloogist ESTER

Annika Lindok, eestikeelse kirjanduse osakonna laste- ja noorteteeninduse raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga