Michael Ende „Momo, ehk, Kummaline lugu ajavarastest ja lapsest, kes inimestele varastatud aja tagasi tõi“

Raamatu „Momo, ehk, Kummaline lugu ajavarastest ja lapsest, kes inimestele varastatud aja tagasi tõi“ kirjutas sakslane Michael Ende Itaalias juba ammu.

Raamatu peategelane on tüdruk nimega Momo, kes on orb. Ta seikleb kuniks leiab endale elupaigaks ühe juhusliku linna lagunenud amfiteatri. Momol on palju häid sõpru. Kõige paremad sõbrad on Gigi Ekskursioonijuht, kes on noor, pikka kasvu, energiline, lobeda suuvärgiga meesterahvas ja vanake Beppo Tänavapühkija, kes on lühikest kasvu, vähese jutuga vanem meesterahvas. Momo kuulas tegelikult kõiki, oli olemas ja mõtles kaasa.

Natuke aega peale seda, kui Momo linna saabub, hakkavad inimestel Hallid Härrad, see tähendab halli riietatud mehed külas käima ja neilt aega varastama. Otseselt nad isegi ei varasta, aga nad panevad inimeste pähe mõtte, et neil on tarvis väga palju teha, täiesti mõttetuid asju. Mida rohkem  inimesed teevad, tegustevad, töötavad, seda rohkem saavad nad endale asju osta. Asjad nagu lahendavad probleemid ära ja inimestel on taas tegevust.

Aeg kadus. Selle asemele tekkisid asjad. Ka sõprussuhted kadusid, sest selle jaoks polnud enam aega. Peagi ei käinud enam keegi Momo juures. Alguses kadusid täiskasvanud, siis lapsed, viimases järjekorras ka Beppo ja Gigi. Momo jäi täiesti üksi.

Ühel päeval tuli Momo juurde meister Hora kilpkonn Kassiopeia. Momo esimene kogemus Kassiopeiaga oli selline – kilpkonna seljale ilmus tekst: “Tule kaasa” ning Momo läks. Kuhu siis kilpkonn ja tüdruk läksid? Selle koha nimi oli Ajata Põiktänav, Kohata Maja ning isik, kelle juurde nad läksid kandis kentsakat nime – Meister Secundus Minutius Hora. Meister Hora andis Momole süüa ja kakaod. Meister Hora rääkis Momole, miks Hallid Härrad kardavad tüdrukut ja millised on ajavaraste plaanid. Siis viis meister Hora Momo tunnilillede juurde. Päris põnev, kuhu seiklused Momo juhatasid… Raamatu lõpus oli Kassiopeia kilbil suurte tähtedega kirjas lõpp. Umbes niimoodi:

LÕPP

Palun ära sinagi kaota end Hallidele Härradele. Mõtle, millele ja kellele sa oma aega kulutad ning kas sul on vaja päris kõiki maailmas leiduvaid asju. Avastusi täis lugemisrõõmu!

***
Ilmunud: Tiritamm, 1994/2018
Tõlkinud: Helgi Loik

Leia raamat e-kataloogist ESTER

Alfred Luts (11)

Pirita raamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga