Ilmar Tomusk „Uks“

Margus, hüüdnimega Mäks, on kuuenda klassi poiss. Ta paistab nii oma klassikaaslaste kui ka kõikide algklasside laste hulgas silma, sest on teistest pikem ja lisaks veel erakordselt kõhn. Ja see pole veel kõik. Mäks on ka väga tark. Nimelt suudab ta meelde jätta absoluutselt kõik, mida kuuleb või näeb või raamatust loeb. Raamatut lugedes piisab, kui ta vaid leheküljele pilgu heidab.

Seetõttu peaks talle ju kooliskäimine täitsa meeldima. Aga ei meeldi. Nimelt on kamp seitsmenda klassi poisse eesotsas Mairoldi ja Kiilakaga valinud Mäksi oma kiusamisobjektiks. Nad varastavad ja rikuvad tema asju ning mõnitavad suusõnaliselt nii kuis oskavad. Mäks üritab hoida omaette ja mitte kiusajate teele sattuda.

Kord kui poiss jälle oma kiusajate eest joostes põgeneb, jõuab ta mõnesaja meetri kaugusel asuvasse metsatukka. Ta on seal varemgi käinud. Seekord avastab ta metsast aga vana mahajäetud maja, mida kunagi varem pole märganud. See pole kaugeltki mitte tavaline maja.

Mäks asub kummalist maja ja selle müstilist saladust uurima. Peagi liitub temaga uus klassiõde Sirli, keda hakatakse samuti tema kasvu pärast seitsmendike poolt norima. Teineteist toetades saavad lastest sõbrad. Koos astutakse oma kiusajatele vastu ja selles saab olema oluline osa just vanal majal.

Põnev ja üllatusi pakkuv lugu Ilmar Tomuskile omase kvaliteediga, kus on läbi põimunud päriselu probleemid fantaasiamaailmaga. Kindlasti väärivad äramärkimist ka Priit Rea mõjuvad illustratsioonid.

***
Ilmunud: Tammeraamat, 2023
Illustreerinud: Priit Rea

Ilmar Tomusk „Uks“ e-kataloogis ESTER

Jana Must

Nurmenuku raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga