Eva Roos „Ema võtab kassi“

Milline laps ei tahaks endale looma? Ekke, Lee ja Joosep on nagu enamik lapsi. Nad on juba aastaid oodanud, et vanemad võtaksid neile koera, kassi või siis vähemalt põdra. Ka ema on mõlgutanud lemmiklooma võtmise mõtteid, aga seni on need ainult mõteteks jäänud. Ema teab, et looma eest hoolitsemine jääb tema kanda, sest isa on loomavõtmisele kategooriliselt vastu ja lapsed, nemad on nagu lapsed ikka… Ühel päeval hakkab ema lõpuks tegutsema ja otsustab võtta varjupaigast kassi, armsa triibulise emase kassipoja. Kohapeal selgub, et nende lustakat, kõvahäälset ja toimekat peret kardavad kõik kassipojad peale ühe pisikese, aga riukaliku isase triibiku. Nii ongi õige kass perele leitud. Vähemalt arvavad nõnda varjupaiga töötajad. Siiski soovitavad nad igaks juhuks alles hoida ka loomast loobumise paberid.

Looma võtmine ja kasvatamine ei ole ainult lust ja lillepidu, eriti veel sellise vigureid täis tegelasega nagu seda on Prooton. Loomad on küll armsad, sealhulgas Prooton, aga nad ka närivad, tekitavad segadust, näitavad oma iseloomu, puuksutavad ja kakavad. Värskete loomaomanikena tekib perel palju naljakaid ja jaburaid olukordi. Kes oskaks arvata, et sobiliku kassiliiva leidmine võib osutuda tohutult keeruliseks, muutudes võitluseks hirmsate roheliste tulnukgraanulitega.

Kui tavaliselt on lasteraamatute peategelased lapsed, siis siin loos saab lugeja kõiki äpardusi ja sekeldusi kogeda ühe muheda ütlemisega ema silmade läbi. See annab raamatu väljenduslaadile juurde natuke täiskasvanulikkust.

See humoorikas raamat sobib lugemiseks kõigile loomasõpradele, pakkudes nii äratundmishetki kogemustega peremeestele kui ka õpetades vastutust ning jagades teadmisi kassidest ja loomapidamisest tulevastele loomaomanikele.

***
Ilmunud: Varrak, 2023
Illustreerinud: Elo Annion

Eva Roos „Ema võtab kassi“ e-kataloogis ESTER

Brigit Bakhof

Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga