Torben Kuhlmann „Armstrong : hiire seikluslik reis Kuule“

„See on väike samm ühele inimesele, kuid suur hüpe kogu inimkonnale!“ (lk 118)

Paljud teavad, et nõnda ütles 1969. aastal Neil Armstrong, kui ta Kuu pinnale astus. Vähesed aga on kuulnud, et esimesena ei sammunud Kuu pinnal mitte inimene, vaid hoopiski üks väike hiireke.

Selgub, et lisaks inimestele on aegade jooksul lendamise vastu huvi tundnud ka hiired. Niisamuti on raamatus „Armstrong : hiire seikluslik reis Kuule“ ühel väikesel uudishimulikul hiirel suur unistus. Ta soovib lennata Kuule. Selleks tuleb tal aga teha vaatlusi, mõttetööd ja visandeid. Saades eeskuju oma julgetest liigikaaslastest, lugedes inimeste poolt kirjapandud teadusmaterjali, kuulates salaja lambilühtril istudes ülikooliloengut ja tehes arvukalt katseid, jõuab hiireke iga sammuga unistuse täitumisele lähemale.

Vaatamata asjaolule, et raamat kajastab ajalooliste sündmuste kulgu läbi hiirte silmade, annab see edukalt aimu keerdkäikudest, mis teadlasi oma uurimistööd ja avastusi ühiskonnale esitades tabada võivad. Nii nagu peategelast väikest hiirt, kui ta üritab ümber lükata oma liigikaaslaste vankumatut uskumust sellest, et Kuu ei olegi üks suur juustupall, vaid hoopis hiiglaslik kivist kera.

Lugu kannab endas mõtet, et kõik on võimalik, kui endasse uskuda ja piisavalt vaeva näha – nii saavad teoks ka kõige julgemad unistused. Juttu rikastavad autori enda illustratsioonid, mis kajastavad oskuslikult hiire perspektiivi ning on sealjuures vägagi ajastuhõngulised. Ei puudu isegi detailsed joonised erinevatest lennuvahenditest ja -atribuutidest. Üksikasjalike illustratsioonidega on täiendatud ka Torben Kuhlmanni raamat „Lindbergh : seikluslugu lendavast hiirest“, mis kirjeldab esimese lendava hiire katsumusi ning on omamoodi eellooks käesolevale raamatule.

Mõlema teose lõpus on autor lühidalt kirjutanud ka lennunduse ja kosmonautika ajaloost, tuues välja valdkonna tähtsamad teerajajad ja saavutused koos illustreerivate piltidega. „Armstrong : hiire seikluslik reis kuule“ viimastel lehekülgedel saab lugeda näiteks nii Galileo Galileist, koer Laikast kui ka Apollo 11 meeskonna esimestest sammudest Kuul.

Seetõttu on tegemist suurepäraste pildiraamatutega, mille abil lastele lennundusajalugu tutvustada. Samas sobivad teosed lugemiseks ja vaatamiseks kõigile väikestele ja suurtele huvilistele, sest need tuletavad meelde meie kui inimkonna imetabaseid saavutusi.

Torben Kuhlmann on õppinud Hamburgi Rakendusteaduste Kõrgkoolis illustratsiooni ja kommunikatsioonidisaini ning spetsialiseerunud just raamatute illustreerimisele. Autorit on kõnealuseid raamatuid kannustanud kirjutama tema vaimustus leiutiste ja huvi lennundusajaloo vastu.

***
Ilmunud: Rahva Raamat, 2022
Illustreerinud: Torben Kuhlmann
Tõlkinud: Kadi Eslon

Torben Kuhlmann „Armstrong : hiire seikluslik reis Kuule“ e-kataloogis ESTER

Agnete Markus

Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga