Katariina Libe „Selena Kuu Nukumeistrite saarel“

Harry Potter on peategelane omanimelises raamatus. Selena Kuu samuti. Harry Potter sai teada oma maagilisest päritolust 11-aastasena. Selena Kuu samuti. Harry Potter oli üksildane ja sõpradeta enne kui ta sai 11. Selena Kuu samuti. Paralleele võib tõmmata veelgi: ema tavaline inimene ja isa nn puhastverd, salajane sissepääs kooli tavamaailmast, sõprade arv uues koolis, vägev vaenlane, sügavale peidetud saladus, leidlikkus ja üllatused.

Mis on siis Selena Kuu eripära? Näiteks võlukepi asemel on Selenal HINU. Hinu on savist voolitud nukk, mille peale tilgutatud tilgake verd ehk killuke voolija hinge. Kui olla eriti andekas nagu Selena, siis pannakse see hingenukk esimese korraga mõttejõul liikuma. Vabandust, peab laskma mõttel vabalt voolata ja lubada nukul teha, mida ta soovib. Hinul on oma tahe ja tasapisi muutub ta voolija ehk Selena nägu. Temast saab Selena nn käepikendus. Ta võib näiteks Selena palvel käia ringi ja „laenata“ talle vajalikke esemeid või kuulata jutuajamisi pealt ja siis need edasi rääkida. Tänu hinule on võimalik Selenal ka teleporteeruda isegi tuhandete kilomeetrite kaugusele.

Raamat oli niivõrd haarav, tempokas ja uusi seiklusi täis. Lugedes oli isegi hetki, kus raputasin pead ja tahtsin karjuda: „Selena! Ära usalda teda!“ Dramaatilisust lisas ka näiteks vanatädi, kellest Selena ei olnud enne saarele jõudmist isegi teadlik ja kes ikka väga vihkab tavalisi inimesi.

Eriliselt puudutas mind aga Nukumeistrite saare looduslähedus, keskkonnasõbralikkus ja hoolivus. Nukumeistrite kooli õpilasi innustati vaatama oma hinge sisse ja leidma oma tee. Samas oli selge, et isegi idüllilises kohas võib mõnel võim „pähe lüüa“, rikkudes sellega kogu tasakaalu, sh tavaliste inimeste maailmas.

Raamat jõudis oma üllatava puändiga lõpusirgele ja andis pisukest lootust edasistele seiklustele. Jään igatahes põnevusega ootama. Kes teab, ehk ka siit koorub välja sari nagu Harry Potter, millega koos üles kasvada.

***
Ilmunud: Varrak, 2023
Illustreerinud: Katariina Libe

Katariina Libe „Selena Kuu Nukumeistrite saarel“ e-kataloogis ESTER

Merle Tanilsoo

lastetöö peaspetsialist

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga