Philip Reeve „Pimenev tasandik“

Usu või ära usu, aga Philip Reeve’ i superlahe raamat „Pimenev tasandik“ õpetab ellu jääma. Kui Sul on suvel linnas igav ja nina kirtsus, siis parem naudi vaikelu, niikaua kui veel võid. Varsti tuleb mõni hulkuv agressiivne linn ja neelab kogu kupatuse täiega alla. Koos sinuga. Kuid võid kukkuda ka võõra linna roomikute alla ja kaotada oma haledalt igava elu. Vähemalt juhtub just nii ja tihtipeale auhinnatud autori sama sarja teisteski üliägedates raamatutes „Surelikud masinad“, „Kuldseeklid“ ja „Põrgulikud leiutised“.

Arvad, et kõige tähtsam on olla kaunis. Uhkeldada kallites ihukatetes ja säravates ketsides ning käia läbi koolielu eliidiga. Eksid, eksid, eksid! Kõige tähtsam on jääda ellu! Nii et püsi elus. Meeldivam on olla kole, aga osata näiteks lennata dirižaabliga, tulistada täpselt või lappida kokku stalkerit. Ära looda mitte kellegi peale, v.a iseenda, kuid ära ennastki usalda, sest sa ei tunne ennast äärmuslikes tingimustes. Kuid püsi seniks hinges, kui võid ja oskad… Sinu poiss- või tüdruksõber võib osutuda järgmisel hetkel sinu vihavaenlaseks number üks. Nagu Reeve’ i raamatutes – nii juhtub ka igapäevases koolielus – reetmine on moes, samuti kaubitsemine kõikvõimaliku kolaga. Piir fantaasia ja päriseluga on niigi ähmane, see on sama kindel kui, et su silmad on hommikuti rähmased (oi, läks riimi!).

Philip Reeve on toonud kirjandusse, fantaasiaromaani, uuendusliku idee ja nähtuse. Nähtuse, kus suurem linn paneb nahka väiksema jne. Eks nn päriseluski kohtub sellist käitumist, kuigi leebemal ja pikaealisemal viisil. Näiteid pole vaja kaugelt otsida. Tallinn ja Pirita, Tallinn ja Nõmme.

Linnade tähtsuski ja elanike arv muutub ajaloos. Täpselt selliseid viiteid leidub raamatus ja mitte ainult ridade vahel. Kohtla-Järve oli näiteks eelmise sajandi teises pooles tähtis tööstus- ja kaevanduslinn. Kohtla-Järve nn satelliitlinnade hulka kuulus näiteks asum Jõhvi, kellest on kujunenud nüüdseks regiooni haldus- ja tõmbekeskus, Kohtla kandi elanikkond on samas vähenenud ligi kahe kolmandiku võrra. Kas Jõhvi on Kohtla ja Järve alla neelanud?

Veelgi tähtsamad kui vihjed linnastumistega seotud nähtustega on Reeve’i raamatutes puudutatud teemasid nagu sõprus, reetlikkus, armastus, juhuslikkus; samuti ühiskondlik positsioneerimine, liikumise pooldajad ja vastased ning vastaste vastased. Kõiki neid teemasid on puudutatud „Pimenevas tasandikus“. Samas võib julgelt väita, et antud teose peamine mõte kumab tugevalt läbi seikluste ja sekelduste, intriigide ja nende teostamiste. See on RAHU, püüdlus rahu poole ja rahu säilitamine. Vanad süüteod unustatakse, ole sa siis elus, poolsurnud või päriselt surnud – oled heade poolel, niikaua kui taotled oma tegevusega rahu.


Ilmunud: Rahva Raamat, 2019
Tõlkinud Kristina Uluots

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Loe teise osa „Kuldseeklid“ tutvustust.


Paul Pajos
Raamatukogubuss Katarina Jee raamatukogubussi juht-raamatukoguhoidja abi

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga