Veiko Märka „Kuidas kuud endale mütsid said“

Aastale järgneb aasta, iga järgmine on eelmisest numbri võrra suurem. Kuule järgneb kuu, alati samas järjekorras. Ükskord aga mõtlesid kuud, et võiks teha midagi teistmoodi ˗ muidu läheb elu igavaks. Aprill muidugi oli selle poolt, et kohad ära vahetada – mõtle, kui palju vahvat segadust sellest sünniks! Teised aga ei olnud sellega nõus. Siis pakkus märts välja, et kuud võiksid end kuidagi kaunistada. Näiteks laseks iga kuu endale mütsi õmmelda. Sellega olid teisedki nõus. Millise peakatte iga kuu endale valis, seda saab lugeda juba raamatust.

Lugude vahele on pikitud vanarahva omamoodi kõlavaid ütlemisi kuude kohta, mille tähenduste lahti harutamisel küsi abi ema-isa või vanaema-vanaisa käest.

Kui raamatut käepärast ei ole, võib otsida üles ajakirja Tähekese 2018. aastakäigu numbrid – sealt leiab needsamad jutud, kuid teistmoodi illustratsioonidega. Kui sul juhtumisi on käepärast mõlemad, nii raamat kui ajakiri, saad võrrelda, millised mütsid on erinevad kunstnikud ühe ja sama jutu järgi kuudele joonistanud.

Huvi pärast võid sirvida veelgi vanemaid ja koguni päris esimesi Tähekese numbreid, mis ilmusid juba 60 aastat tagasi. Need leiad digitaliseeritult. Kuudki leidsid ju endale sobiva mütsimeistri just interneti vahendusel!

***
Ilmunud: Koolibri, 2019
Illustratsioonid: Karel Korp

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga