Loone Ots „Taaveti meheteod neetud külas: suur seiklus vana aja Eestis“

Taavet on harilik 9-aastane poiss, kes elab kaunis Merekivi külas. Aga mitte tänapäeval, vaid sadu aastaid tagasi!

Kaunil jaanipeol läheb poiss metsa sõnajalaõit otsima, kui õnnetuseks meelitab Vanatühi sel ajal tema pere ja kogu Merekivi küla rahva allmaailma orjusesse.

Nõnda tuleb ainsana alles jäänud Taavetil enda ja kogu talutööga omapäi hakkama saada. Täbaras olukorras tuleb poisile appi talu majahaldjas, kes südikat noormeest jõudu mööda õpetab. Tuge ja juhatust saab Taavet teisteltki haldjarahva esindajatelt, kellega ta oma üllatuseks üha enam kokku puutub. Koos valmis meisterdatud kratt aitab kogu külas töödega järje peale saada, kuid pöördub Vanapagana õhutusel lõpuks Taaveti vastu.

Kas karjapoisi-eas Taavetil õnnestub kõige kiuste töödega toime tulla ja külarahvas Põrguvürsti käest päästa?

Raamat tutvustab põnevalt paarisaja aasta tagust taluelu. Aastaringi mööda käies saab aimu tolleaegsest igapäevasest elukorraldusest, töödest-tegemistest, kommetest ja uskumustest. Mõnest veidra nimega riistapuust on selguse huvides pildidki juurde joonistatud. Ja kui esmapilgul tundub ehk veidi võõristav lugeda, kuidas Taavet tühjas külas marti jookseb, omapäi jõulude eel tube kaunistab või üksi lihavõtete aegu küla kiigeplatsil uitab, selgitatakse majahaldja või ahjualuse suu läbi tollased kombed ja uskumused väga kenasti lahti.

Lisaväärtuse annavad raamatule ka peatüki lõpust leitavad lisaküsimused ja sõnaseletused raamatu lõpus. 

***
Ilmunud: Eesti Vabaõhumuuseum, 2014

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Ingrid Lestsepp
Kalamaja raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga