Anne Civardi “Minu esimesed kogemused”

Tihtipeale pakuvad väikelastele huvi raamatud, kus räägitakse igapäevastest tegevustest ning asutustest, mida kõik varem või hiljem külastavad. Paraku on selliseid elulisi põnniraamatuid hirmus vähe. Eriti neid, mille tegelasteks oleksid lapsed, mitte rääkivad ja riietatud loomad või muud fantaasiaelukad.

Seetõttu hindan kõrgelt raamatut “Minu esimesed kogemused”, kus erinevad perekonnad kogevad olukordi, mis eelneva selgituseta võib lapsel tekkida segadus või suisa hirm. Erinevate peatükkide teemad on: haiglas, arsti juures, lasteaias, hambaarsti juures, uus beebi, kolimine, kutsikas, lennukisõit ja peole minek. Kõik lood algavad perekonna ja nende liikmete tutvustamisega, on lühikesed, harivad, samas lõbusad ning annavad lapsele aimduse, mida erinevates situatsioonides oodata.

Pildid on täis tegevusi, südamlikud, üpris realistlikud ning pakuvad vaatamisrõõmu pikaks ajaks. Lisaks on igal kaksikleheküljel peidus ka kollane part, mis annab lapsele otsimis- ja leidmisrõõmu. Raamatu üheks funktsiooniks peaks olema ka lugema õppimine, seega soovitatakse alguses lugu kõva häälega lugeda, koos pilte vaadata ja arutada, mis neil leidub. Seejärel julgustada lapsi lugema ise lühemaid lauseid. Iga lehekülje ülaservas olev lause on lühem, lapsele lugemiseks, ning alaosas olev lause üldiselt vanemale lugemiseks, mis täiendab ülalkirjutatut. Sageli paistavad laste seas just arstilood eriliselt populaarsed olevat ning siin raamatus on lausa kolm lugu, mis räägiva käigust perearsti juurde ja sealsetest protseduuridest, kõrvaoperatsioonist haiglas ning hambaarsti külastusest.

Ma usun, et raamat võiks huvi pakkuda juba alates teisest eluaastast (või pisut varem) ning lugemisrõõmu jagub ka vanematele.

***
Ilmunud: Varrak, 2017
Illustreerinud: Stephen Cartwright

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Berit Berg
Pelguranna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga