Patrick Ness „Kui koletis kutsub“

Conor O’Malley näeb õudusunenägu, millel on alati sama lõpp. Ta pole sellest kellelegi rääkinud, veel vähem oma perele. Seekordne õudusunenägu oli teistsugune. Üles ärgates oli majas midagi teisiti. Conor kuulis, kuidas teda kutsuti. Poiss oli vast 13-aastaseks saanud ning veenis end, et selles vanuses kardavad ainult tited. Oma nimele järgnedes avastas Conor aknast välja vaadates, et õues taamal kasvav jugapuu on muundunud õõvastavaks koletiseks, kelle keha koosneb okstest. Koletis oli temale järele tulnud. Koletise suu haises ja ta hääl oli nii vali, et raputas lausa tervet maja. Conor hindas olukorda ning ütles koletisele, et ta aga proovigu teda kätte saada. Järgmine hommik algas tavapäraselt hommikusöögiga. Conor oleks arvanud, et see oli kõigest järjekordne õudusunenägu, kuid ta poleks esimese asjana ärgates leidnud oma toa põrandalt jugapuuoksasid.

Conoril ei lähe koolis kuigi hästi, ta ei saa läbi oma klassikaaslastega. Veelgi vähem meeldivad talle ema raviperioodid, mil vanaema tuleb külla. Tema vanaema pole klassikaline hallide juustega, noorusaegu meenutav ja käsitööga tegelev vanaproua. Tema vanaema kannab disainerkostüüme, on liiga nooruslik oma ea kohta ja palkab isegi koristajaid. Süüa ta muidugi ei tee. Aga ta tuleb Conori emale alati appi ja see tähendab, et poiss peab tema seltskonnas olema.

Koletis on hakanud iga öö Conori akna taga käima. Ta nõuab, et pärast kolme loo jutustamist on tarvis Conoril rääkida neljas lugu – tõde. Conor teab, mis see neljas lugu on. Ta on seda korduvalt näinud unes ning eiranud.

„Kui koletis kutsub“ põhineb varalahkunud Siobhan Dowd’i ideel, mille on kirja pannud kirjanik Patrick Ness ning, mille on kaunilt illustreerinud Jim Kay. Raamat käsitleb teemasid nagu suhted, kaotus ning armastus. Raamat sobib lugemiseks eelkõige poistele, kuid ka tüdrukud ning täiskasvanud leiavad sellest lüürilisest loost paralleele tegelikkusega.

***
Ilmunud: Helios, 2014
Illustreerinud: illustreerinud Jim Kay

Leia raamat e-kataloogist ESTER.



Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga