Diana Wynne Jones „Kindlus õhus“

„Kindlus õhus“ on „Howli liikuva kindluse“ triloogia teine raamat. Raamatus kohtab nii uusi kui eelmisest raamatust tuntud tegelasi.

Peategelane Abdullah elab Zanzibi linnas, mis asub Ingary riigist lõunas. Abdullah on noor poiss, kes peab ise hakkama saama elatise teenimise, toidu valmistamise ja ellu jäämisega. Tal on küll perekond, kuid võimaluse korral hoidub ta neist ja teistest sugulastest eemale. Nad kõik tahavad Abdullahi õpetada, kuidas tuleks õigesti elada ja käituda. Eriti raske iseloomuga on isa esimese naise lapsed, kes Abdullahi üle nalja heidavad. Küll nad ütlevad, et poiss ei teeni kasumit, et ta peaks hoopis abielluma mitme naisega. Tööd tehes saab Abdullah neist õnneks puhkust, ta on nimelt vaibamüüja Zanzibi turuplatsil. Seal on tal tekkinud olude sunnil partner Jamal, kes müüb enda valmistatud toitu. Vajadusel ja kindlasti mõne teene eest võib Jamal silma peal hoida Abdullahi kaubal.

Ühel päeval kui Abdullah unistab paremast elust ja ilusast printsessist, läheneb võõras mees, kes soovib talle müüa oma lendavat vaipa. Tal on ilmtingimata tarvis sellest vabaneda. Abdullah ei soovi kalli hinna eest vaipa osta, kuid ta eelistab tülikast müüjast lahti saada. Nad kauplevad pikka aega ning lõpuks on tehing sõlmitud. Mitusada kuldmünti maksev lendav vaip on nüüd Abdullahi oma. Magama minnes ei julge ta vaipa isegi kinniseotuna omapäi jätta – ehk naaseb see endise omaniku juurde. Abdullah otsustab vaiba panna oma magamisaseme alla. Keset ööd ärkab ta üles ning leiab end ühest ilusast aiast. Abdullah arvab, et ta näeb unenägu. Suur loss, kaunis purskkaev ja milline lummav aed! Justkui oleks tegemist tema soovunelmaga.

Ta kohtab selles suursuguses aias tüdrukut, keda kutsutakse Öölilleks. Öölill arvab, et Abdullah on tüdruk ning ütleb, et ta pole kunagi ühtegi teist meessoost isikut näinud (peale isa) ega kindluse aladelt väljunud. Abdullah ei võta tüdruku juttu tõsiselt. Ta näeb ju und ning unenäos juhtuvad kummalised ning võimatud asjad. Hommikul ärgates ei ole Abdullah enam nii veendunud unenäos. Ta on oma öömütsi ära kaotanud. Tal oli see magama minnes ju peas. Mis küll juhtus öö jooksul? Ja kus täpselt asub see kindlus?

Sarja kuulub ka kolmas osa – „Paljude radadega maja“

***
Ilmunud: Fantaasia, 2018
Tõlkinud: Eva Luts

Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe raamatut e-raamatukogust ELLU.


Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga