Diana Wynne Jones „Paljude radadega maja“

„Paljude radadega maja“ on „Howli liikuva kindluse“ triloogia kolmas raamat. Veel Diana Wynne Jonesi raamatuid leiab e-raamatukogust ELLU ja sama sarja teiste raamatute tutvustused siitsamast blogist: “Kindlus õhus“, “Howli liikuv kindlus“.

Charmain Baker on seni välise maailma ja selle mitmesuguste tülikate tööde eest kaitstud olnud. Noor neiu eelistab oma vaba aega veeta raamatuid lugedes ning maitsvaid küpsetisi süües. Tema viimase aja suurim julgustükk on kuningale kirja saatmine: soovides kandideerida lossi raamatukogu raamatukoguhoidja abilise kohale. Teda üldiselt ei huvita seiklused, argielu ega sotsiaalsed kohustused teiste inimeste ees. Seda silmas pidades võib ta tunduda teistele inimestele isepäise ja hellitatuna (mis on kõik muidugi tõsi, kuid lugejate suureks rõõmuks on tal teisigi vähem tüütuid omadusi). Charmaini igati rutiinset ja meelepärast nädalat häirib ülesanne, mis on ainult talle usaldatud: ta peab vana haige võluri maja valvama. Võlur on tema vanaonu William Norland. Vanaonu tervis on halvenemas ning seetõttu läheb ta haldjate juurde ravile, nii paariks nädalaks (või äärmisel juhul kuuks). Charmaini ema on pisut mures tütre pärast ning pakib kõik vajaliku talle kaasa. Eriti murettekitav on tema ema meelest kokkupuude maagiaga, Charmaini see ei häiri – peaasi, et see tal lugemist ei takistaks.

Vanaonu majja jõudes avastab tüdruk, et tal jäid raamatud kaasa pakkimata. Korrastamata majas ringi vaadates leiab ta õnneks vanaonu kabinetis hulgaliselt raamatuid: need on küll maagiast, aga lugemiseks igati kõlbulikud. Charmaini aitab vanaonu hääl, mis on maagiaga seadistatud tüdruku küsimustele vastama. Küsi vaid küsimus ning saad vastuse! Ringi liikudes leiab Charmain ühe väga näljase argliku koera. Vanaonu häälelt küsides saab ta teada, et koer on uustulnuk, kelle nimeks on Hulkur. Ta on väga ablas ning täitmatu isuga. Sassis sahtlites tuulates avastab Charmain kirja, kust loeb välja, et just kuningas saatis vanaonu juurde haldjad.

Järgmisel päeval kohtub Charmain kannatamatu ja ebaviisaka poisiga, kes väidab, et ta tuli William Norlandi, kuulsa võluri, juurde maagiat õppima. Charmain saadaks poisi suurima heameelega minema, kui ta ise nii hädas ei oleks majas tee leidmise, tööde tegemise ning veidrate koboldidega suhtlemisega. Ta otsustab, et esialgu jääb Peter Regis talle appi. Ehk saab ta poisi kaela kõik oma ülesanded veeretada ja ise raamatuid lugeda. Just seda oleks Charmain soovinud, kui ta poleks sattunud kuningriigi ühe suurima saladuse jälile…

Mis Charmaini ja suure saladusega edasi saab, vajab kindlasti juba raamatust endast järele uurimist.

***
Ilmunud: Fantaasia, 2018
Tõlkinud: Eva Luts

Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe e-raamatukogus ELLU.


Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga